Cohousing Curant

zondag 21 mei
zondag 21 mei van 10u tot 16u

Op zondag 21 mei kan je kennismaken met het innoverende cohousings-project CURANT. Onze medewerkers geven je alle informatie over het project en laten je een kijkje nemen in één van de woningen. Inschrijven voor dit kennismakingsmoment is verplicht. Stuur een mailtje naar curant@ocmw.antwerpen.be en je krijgt vervolgens een uitnodiging voor een bezichtiging.

CURANT is de afkorting van ‘Cohousing and case management for Unaccompanied young adult Refugees in ANTwerp’.

Met dat project laten stad en OCMW Antwerpen jongeren minstens een jaar cohousen onder een dak met een nieuwkomer: een erkende vluchteling of subsidiair beschermde jongere die zonder ouders in België is (tussen de 17 en 21 jaar). Door het samenhuizen met een leeftijdsgenoot (buddy) en intensieve begeleiding willen we de integratie van jonge nieuwkomers verbeteren. 

 • Het project loopt tot 31 oktober 2019. In totaal zullen minstens 75 en maximaal 135 jonge nieuwkomers en vrijwilligers over een periode van drie jaar een appartement of woning delen.
   
 • Het vernieuwende project is mogelijk dankzij middelen van het Urban Innovative Actions (UIA)-fonds, een initiatief van de Europese Commissie. De Europese Commissie koos het project uit 378 voorstellen van verschillende Europese steden. 
   

We spreken in onze communicatie over ‘cohousing’ CURANT. Juridisch is ‘samenhuizen’ een correctere benaming. Maar omdat dit begrip in België minder gebruikelijk is, kozen we ervoor om afwisselend te spreken over ‘cohousen’, ‘een appartement of woning delen’, ‘samenhuizen’, ‘onder één dak wonen’ … 

Stel jij je kandidaat als buddy? Dan kan je echt een verschil maken voor de integratie van zo’n nieuwkomer. Daarvoor ben je bereid om samen met hem verschillende stappen te nemen:

 • een uitstap doen
 • werk zoeken
 • afval sorteren
 • post lezen
 • administratie in orde brengen

De bedoeling is dat alles op een informele manier verloopt.
Als buddy sta je er niet alleen voor. Je krijgt intensieve ondersteuning en volgt verschillende trainingen en gesprekken. Samen met de nieuwkomer neem je ook deel aan verschillende evenementen die het OCMW of jullie samen organiseren.

De huurprijs voor de woningen is 250 euro per maand. Die is voor alle woningen hetzelfde. Die prijs is zonder kosten voor gas, elektriciteit, water, …

Alle informatie kan je lezen op www.cohousing-curant.be

 

Aantal units: 
75
Groep: 
jongeren
Opmerking: 
www.cohousing-curant.be

Cohousing Curant

Postcode: 
2000
Gemeente: 
Antwerpen
Stad: 
Antwerpen
Straat en nummer: 
Lange Gasthuisstraat 39
lat: 
51.2139674
long: 
4.4049557