Over ons

Samenhuizen vzw heeft als doel gemeenschappelijk wonen bekender te maken bij een breed publiek en bestaande of opstartende projecten te ondersteunen. Samenhuizen vzw is een socio-culturele beweging voor volwassenenwerk en ontvangt subsidie van de Vlaamse overheid. Ons actiegebied bestaat uit Vlaanderen en Brussel. Voor Wallonië is onze zusterorganisatie Habitat & Participation bevoegd.  

Onze team

Het team van Samenhuizen bestaat uit vier medewerkers: Sabrine, Roland, Sofie en Renée. Over ons team vind je hier meer. Daarnaast steunen we voor onze dagelijkse werking ook op onze vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd om vrijwilliger te worden voor Samenhuizen vzw? Geef ons een seintje! We zijn altijd op zoek naar gemotiveerde krachten die ons kunnen helpen met bijvoorbeeld fotografie, webdesign, teksten schrijven, presentaties maken, vormingen geven, administratief werk en nog veel meer.

team

In een grootstad wonen maar toch een grote tuin hebben, voor veel mensen is dit een droom. Hoe bereik je zoiets? Samenhuizen ging op de koffie bij Youri De Pelecijn en Vera Verhaert. Zij zijn bewoners van De Kazerne en trotse eigenaars van een grote gedeelde tuin in Deurne (Antwerpen).

Steeds minder mensen willen hun laatste levensfase doorbrengen in een woonzorgcentrum – zo bleek uit mediaberichten de afgelopen tijd. Welke opties zijn er qua gemeenschappelijk wonen voor ouderen? Samenhuizen vzw nam polshoogte bij Abbeyfield in Watermaal-Bosvoorde (Brussel) en ging op de koffie bij bewoners Xavier, Marie-Jeanne en Nicole en Abbeyfield-vrijwilligster Danielle.

Cohousing wordt soms gezien als de woonvorm voor de “happy few” – wat prijsgewijs in de realiteit vaak klopt. Hoe houd je een cohousing betaalbaar voor een zo breed mogelijk publiek? En hoe zorg je voor zoveel mogelijk diversiteit in een woonproject? Samenhuizen vzw ging rond deze thema’s het gesprek aan met de initiatiefnemers van De Okelaar – Joost Callebaut en Mia Vranken.

Hoe is dat nu eigenlijk, met kinderen in een cohousing wonen? Waarom zou je er wel of niet aan beginnen? Samenhuizen vzw zocht het voor je uit. Op een zonnige dag begin september reisden we af naar Cohousing Vinderhoute om op de koffie te gaan bij Koenraad Depauw, vader van Jolan en Ana en partner van Katrijn Zaman.