Samenhuisverhalen

Samenhuizen, waarom zou je er wel of niet aan beginnen? Welke vormen van samenhuizen bestaan er allemaal? Welke vorm past bij mij? Steeds meer mensen stellen zich deze vraag. Op deze pagina verzamelen we verhalen over samenhuizen - elke maand zal er een nieuw verhaal verschijnen. Het zijn vraaggesprekken met diverse samenhuizers die vertellen over hun eigen project en je meenemen in hun leefwereld. 

Zin om zelf eens binnen te kijken in een samenhuisproject? Op de Samenhuizendag stellen verschillende groepen in heel Vlaanderen en Brussel hun deur open voor bezoekers. Dus noteer alvast in je agenda: Samenhuizendag op za-zo 20 en 21 mei. Binnenkort meer info. 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via info@samenhuizen.be of via 0489 92 64 64 (tijdens kantooruren). Bij ons langskomen mag ook, je vindt ons in de Toekomststraat 6 in Vilvoorde (graag een afspraak maken op voorhand).

Hier een overzicht van de tot nu toe verschenen verhalen: 

In een grootstad wonen maar toch een grote tuin hebben, voor veel mensen is dit een droom. Hoe bereik je zoiets? Samenhuizen ging op de koffie bij Youri De Pelecijn en Vera Verhaert. Zij zijn bewoners van De Kazerne en trotse eigenaars van een grote gedeelde tuin in Deurne (Antwerpen).

Steeds minder mensen willen hun laatste levensfase doorbrengen in een woonzorgcentrum – zo bleek uit mediaberichten de afgelopen tijd. Welke opties zijn er qua gemeenschappelijk wonen voor ouderen? Samenhuizen vzw nam polshoogte bij Abbeyfield in Watermaal-Bosvoorde (Brussel) en ging op de koffie bij bewoners Xavier, Marie-Jeanne en Nicole en Abbeyfield-vrijwilligster Danielle.

Cohousing wordt soms gezien als de woonvorm voor de “happy few” – wat prijsgewijs in de realiteit vaak klopt. Hoe houd je een cohousing betaalbaar voor een zo breed mogelijk publiek? En hoe zorg je voor zoveel mogelijk diversiteit in een woonproject? Samenhuizen vzw ging rond deze thema’s het gesprek aan met de initiatiefnemers van De Okelaar – Joost Callebaut en Mia Vranken.

Hoe is dat nu eigenlijk, met kinderen in een cohousing wonen? Waarom zou je er wel of niet aan beginnen? Samenhuizen vzw zocht het voor je uit. Op een zonnige dag begin september reisden we af naar Cohousing Vinderhoute om op de koffie te gaan bij Koenraad Depauw, vader van Jolan en Ana en partner van Katrijn Zaman.