Brugge voegt de daad bij het woord

Vorig jaar ondertekende de Stad Brugge ons Charter Samenhuizen. Woensdag voegden ze de daad bij het woord met de lancering van de Wedstrijd Tuindelen. Samenhuizen Brugge zorgde alvast voor inspirerende voorbeelden. Heb jij ook een idee om iets meer te doen met een deel van je tuin of een onbenutte plaats in je buurt? Dien het in bij de Stad en win 1000-den euro's !

Aan meer verbondenheid of gemeenschap werken, waar kan het beter dan in je eigen buurt? Retrofit Cohousing zet hier op in en tuindelen is daar een voorbeeld van. Op de Café Cohousing getuigden vier initiatieven van hun ervaringen.

In Assebroek begon het allemaal met het niet plaatsen van een tuinafsluiting. De kinderen spelen er samen en de buren maken makkelijker een praatje. Bij de volgende tuin werd de achterste tuinplaat uitgebroken en bij de andere kwam een gat in de haag. De grasmachine wordt gedeeld en de plaats groeit uit tot een pleisterplaats in de buurt. Spontaan wordt er elke zomer een barbecue gehouden door en voor de wijk. Alles met een no-nonsense aanpak van goede afspraken wanneer deze nodig zijn en alles bespreekbaar houden.

De omwonenden van 't Boerenhof in de Gentse Rabotwijk ontfermen zich over het binnengebied van een bouwblok. De parkeergarages werden door de Stad afgebroken en zo kwam er een plaats vrij in de dense buurt met enorm veel potentieel. Een moment van dromen groeit op korte tijd uit tot buren die samenwerken om hier een meerwaarde te realiseren. Elke zondag gebeurt er iets, er wordt soep klaargemaakt en ondertussen werken enkele handige harry's aan moestuintjes, speelplekken voor de kinderen, een bank uit oude palettten … Stap voor stap komen er meer en meer openingen in de blinde muur, een regenwatertank wordt bijgeplaatst, …

In een leegstaand vervallen pand, zeg maar ruïne, in de Pottemakersstraat in het centrum van Brugge, neemt de buurvrouw het heft in eigen handen. Een troosteloze plek wordt omgetoverd tot een groene oase met een artistieke knipoog, die stap voor stap ook toegankelijk gemaakt wordt voor de buurt. Ondertussen staat er een compostbak, gefinancierd door de opbrengst van een straatfeest, waar zelfs buren van een aantal straten verder gebruik van maken.

In Sint-Kruis wordt een passantenpaviljoen in een voortuin geplaatst. Samen met studenten interieur architectuur krijgt het tijdelijke project verschillende gezichten. Van picnicktafels tot podium, een muntveld voor de buren, .... Allerlei gerechtjes met munt vinden hun weg terug. Geen gezamenlijk initiatief dus, maar: het brengt wel wat teweeg ! Dus wie weet, krijgt dit verhaal ook een staartje.

Aan de Wedstrijd Tuindelen in Brugge kan je deelnemen tot en met 31 december 2014 en de realisatie dient te gebeuren voor 21 juni 2015. Eind januari 2015 worden de winnaars bekendgemaakt. Op 3 december is er een workshop om je idee te helpen uitwerken. Inschrijven via Vormingplus Brugge.

 

Meer inspiratie, informatie?

Nota Retrofit Cohousing Samenhuizen vzw

't Boerenhof Gent

Passantenpaviljoen Sint-Kruis

 

Samenhuizen Brugge

Meer foto's van de Café Cohousing Tuindelen

Artikel en interview van de Stadsomroep

 

Categorie: