Common Ground Brussels, uitnodiging webinar

maandag, 1 maart, 2021 - 11:30

Meer en meer mensen slagen er niet meer in om een betaalbare woning te vinden, het aantal daklozen stijgt. Ook andere sectoren, zoals de sociale economie of de kunstensector, hebben het moeilijk om nog betaalbare ruimte te vinden.Terwijl de druk van het internationaal kapitaal op de vastgoedmarkt toeneemt groeit ook de verontwaardiging daarover, en het inzicht dat er structureel iets moet gedaan worden.Tegelijkertijd zijn ook veel mensen op zoek naar een manier om hun geld ethisch te beleggen, en vastgoed is een veilige investering. 

Daarom werken een aantal Brusselse verenigingen al een tijdje aan de oprichting van een vastgoedcoöperatie. Common Ground Brussels, zo heet ze, zal het mogelijk maken om blijvend betaalbare woningen te creëren dankzij de investeringen van burgers en ethische beleggers.Dat kan gaan om woningen voor daklozen, huur- of koopwoningen voor gezinnen met een laag inkomen, of collectieve woonprojecten met een sociale meerwaarde. Op dezelfde manier zal Common Ground ateliers en verenigingslokalen kunnen realiseren. 

Om dit mogelijk te maken zal Common Ground de Community Land Trust principes toepassen: de gronden waarop onze gebouwen staan worden voorgoed uit de markt gehaald, waardoor de woningen en andere functies betaalbaar worden. Dankzij anti-speculatieve clausules blijven die ook betaalbaar, voor altijd. Dit alles zal voornamelijk gefinancierd worden via ethische beleggingsproducten. In bijgevoegde brochure vind je meer over de manier waarop we dit gaan doen.

Op 24 december hebben 15 organisaties samen onze coöperatie opgericht. Om te kunnen slagen en om echt impact te hebben moeten we met veel meer zijn.

Daarom richten we ons tot jullie. Wij nodigen jullie uit om mee te werken aan de opbouw van deze beweging. Dat kan je in de eerste plaats doen door vennoot te worden van Common Ground Brussels.

Je steun is belangrijk, niet alleen financieel, maar vooral om ons te helpen een brede beweging uit te bouwen en, in een volgende fase, het grote publiek te bereiken. Door gronden uit de markt te halen en daarop projecten te ontwikkelen waar de stad nood aan heeft, wil Common Ground Brussels een belangrijk instrument worden om de toekomst waar wij van dromen mogelijk te maken, samen met zoveel mogelijk Brusselaars.

Wil je er meer over weten vooraleer te beslissen, dan nodigen we je graag uit op een webinar dat zal doorgaan op 01/03 vanaf 11u30 tot 12u30. De oprichters zullen dan in detail de werking van deze nieuwe coöperatie toelichten en op al jullie vragen antwoorden. Om ons te laten weten of je mee je schouders onder Common Ground Brussels wil zetten, en om ons te helpen bij de organisatie willen we je vragen om vooraf in te schrijven via deze link.

Tot dan!