Blogs

BLOG | Ontdek de Samenhuizenreis '24, 'Chamarel Les Barges'

Isabelle
Geplaatst op  

22/02/2024

Onze tweede bestemming 'Chamarel Les Barges'


Van 8 tot 12 mei 2024 reist Samenhuizen vzw naar woongemeenschappen in Frankrijk.
We bezoeken 8 projecten op 5 dagen tijd. We kiezen daarbij voor een combinatie van kennis, beleving, inspiratie én comfort.

Ontdek ons programma hier. In deze blog maak je kennis met de tweede bestemming van onze reis, Chamarel Les Barges in Vaulx-en-Velin.

Info

Situering: aan de rand van Lyon.
Aantal units: 16
Start: bewoond sinds 2017
Type woongemeenschap: cohousing
Rechtsvorm: coöperatie


Geschiedenis


Het initiatief voor dit project lag bij enkele bevriende en geëngageerde senioren. Het doel van de
coöperatie is om mensen in staat te stellen hun zelfstandigheid te behouden en eigen beslissingen te nemen.

  • In mei 2010 werd de vereniging "CHAMAREL" opgericht. Chamarel staat voor: Coopérative d’Habitants, maison résidence de l’est lyonnais.
  • December 2012: oprichting van de coöperatie Chamarel "Les Barges"
  • Juli 2017: oplevering van het gebouw.

Het gebouw bestaat uit 16 woningen, variërend in grootte van 45 tot 55 m2. Het project werkt als een participatieve democratie. Elke beslissing wordt collectief genomen, bij consensus. Wekelijks is er een vergadering tussen de bewoners en één keer per maand wordt er een algemene vergadering gehouden met de 40 leden van de vereniging, die niet allemaal bewoners van het gebouw zijn. Er wordt dan gepraat over investeringen, projecten voor zonnepanelen en regenwaterterugwinning, gemeenschappelijk wonen, de inrichting van de gemeenschappelijke ruimten, enz.

Balans privé - gemeenschappelijk


Behalve de tijd die wordt besteed aan het beheer van de coöperatie, organiseert Chamarel geen
gemeenschapsleven. Solidariteit is niet geïnstitutionaliseerd: uitstapjes, maaltijden en helpende handen krijgen op een spontane manier vorm tussen bewoners. Het doel is om de anonimiteit van grote flatgebouwen te doorbreken, met behoud van ieders privacy.

Bewoners kunnen een gastenkamer boeken om vrienden, familie of kennissen te herbergen, tegen het zeer voordelige tarief van €1/nacht. De wasmachine gebruiken in de gemeenschappelijke wasserette op de gelijkvloers kost hetzelfde. De gemeenschappelijke ruimtes omvatten ook een fietsenstalling, gemeenschappelijke kelders en een goed uitgerust atelier.

De gemeenschappelijke ruimtes zijn er om gezellig samen te zijn. Elke verdieping heeft een thematische bibliotheek, met boeken die gedoneerd of geleend zijn door bewoners. De gangen zijn ingericht door de bewoners, die meubels, planten of zelfs een stofzuiger ter beschikking stellen.

Samenstelling bewonersgroep


In Chamarel wonen 18 60-plussers, koppels en alleenstaanden.

Extra aspecten


De bewoners zijn collectief eigenaar van het gebouw (omdat ze aandelen in de coöperatie hebben). Ze betalen een vergoeding waarmee het bedrijf de leningen kan terugbetalen die zijn aangegaan om de bouw te financieren. Wanneer ze lid worden van de coöperatie, kopen bewoners aandelen ter waarde van ongeveer €30.000. De bijdrage wordt terugbetaald bij vertrek of overlijden, alleen verhoogd met de inflatie.

Dit proces, dat de kern vormt van bewonerscoöperaties, levert geen winst op en helpt dus om
vastgoedspeculatie tegen te gaan. De tuin rondom het gebouw valt op in dit sterk verstedelijkte gebied. Groene bomen en bloemperken, allerlei soorten bloemen en seizoensgroenten nemen een ereplaats in en trekken de aandacht van de buurtbewoners.

De thermische en akoestische isolatie van het gebouw maakt het Chamarel-project uniek. De muren zijn gemaakt van aarde (deels van het land) en stro (980 balen). Het ontwerp van het gebouw is zo efficiënt dat de jaarlijkse verwarmingsrekening niet hoger is dan €100/inwoner.
Chamarel is met het openbaar vervoer goed te bereiken.

Kom je mee? Ontdek onze reis

Image: Samenhuizenreis '24
Samenhuizenreis '24
Ontdek de reis.
Image: Reizen met Samenhuizen
Reizen met Samenhuizen
Ontdek onze vorige bestemmingen