Blogs

BLOG | Ontdek de Samenhuizenreis '24, cohousing 'Le Cairn'

Isabelle
Geplaatst op  

22/02/2024

Onze eerste bestemming 'Cohousing Le Cairn'


Van 8 tot 12 mei 2024 reist Samenhuizen vzw naar woongemeenschappen in Frankrijk.
We bezoeken 8 projecten op 5 dagen tijd. We kiezen daarbij voor een combinatie van kennis, beleving, inspiratie én comfort.

Ontdek ons programma hier. In deze blog maak je kennis met de eerste bestemming van onze reis, Cohousing Cairn in Lyon.

Info

Situering: centrum Lyon
Aantal units: 24
Start: bewoond sinds 2019
Rechtsvorm: coöperatie en sociale huisvesting

Geschiedenis


De ‘Groupe du 4 Mars’ (G4M) is ontstaan uit een initiatief van bewoners van Croix-Rousse die hun buurt wilden behouden en een sterke sociale huisvesting wilden handhaven. Hun eerste bijeenkomst vond plaats op 4 maart 2009. Sindsdien is de groep gegroeid, met nieuwe leden die zich bij het project hebben aangesloten.

In 2012 werd G4M officieel opgericht als een vereniging. De beginjaren stonden in het teken van het definiëren en omarmen van gedeelde waarden, het leren samenleven als een gemeenschap en het zoeken naar geschikte grond in een buurt die werd getroffen door gentrificatie. In 2014 vonden ze een geschikt stuk grond en in 2016 richtte G4M een coöperatie op, in samenwerking met Alliade-Habitat, een sociale verhuurder. Datzelfde jaar werd ook de architect gekozen. Door middel van acht participatieve workshops werd het CAIRN-gebouw in 2017 ontwikkeld. De bouw begon in 2018 en het gebouw werd in 2019 opgeleverd.

Het gebouw is eigendom van zowel Alliade-Habitat, de sociale verhuurder, als de coöperatie. De kernwaarden van het project zijn solidariteit tussen bewoners, non-speculatie, collectief eigendom, een sociale mix van woningen, ecologisch verantwoord gebruik van gebouwen, het bundelen van vaardigheden, knowhow, faciliteiten en diensten, en betrokkenheid bij het sociale en gemeenschapsleven in de buurt.

Balans privé - gemeenschappelijk


Le Cairn beschikt over verschillende gemeenschappelijke ruimtes die zijn ontworpen voor collectief gebruik. Er zijn ruime gangen, een tuin, een moestuin, een wasruimte, een multifunctionele ruimte, een logeerkamer en een kantoor.

Samenstelling bewonersgroep


In Le Cairn zijn er 24 wooneenheden verdeeld over 5 verdiepingen, waarvan 13 worden verhuurd aan de Coopérative Groupe 4 Mars en 11 via de sociale huisvestingsmaatschappij Alliade-Habitat.

Extra aspecten


Het project realiseert betaalbaarheid d.m.v. speciale tarieven per type woning.
Bijvoorbeeld:
  • Een appartement van 86 m² onder PLS-regeling kost €966 (€703 huur + €186 servicekosten + €77 CCA).
  • Een studio van 62 m² onder het solidaire stelsel heeft een huur van €636 (€450 huur + €136 servicekosten + €50 CCA)
Image: Samenhuizenreis '24
Samenhuizenreis '24
Ontdek de reis.
Image: Reizen met Samenhuizen
Reizen met Samenhuizen
Ontdek onze vorige bestemmingen