Blogs

BLOG | Ontdek de Samenhuizenreis '24, cohousing 'Le Coteau de la Chaudanne''

roland
Geplaatst op  

04/04/2024

Van 8 tot 12 mei 2024 reist Samenhuizen vzw naar woongemeenschappen in Frankrijk.
We bezoeken 8 projecten op 5 dagen tijd. We kiezen daarbij voor een combinatie van kennis, beleving, inspiratie én comfort.

Ontdek ons programma hier. In deze blog maak je kennis met een bestemming van onze reis, Cohousing 'Le Coteau de la Chaudanne' in Grézieu-la-Varenne

Situering: randstedelijk
Aantal woonsten/bewoners: 13 units
Start: bewoond sinds 2016
Type woongemeenschap: cohousing
Rechtsvorm: mix van rechtsvormen

Geschiedenis en ontstaan


Le Coteau is het verhaal van een 20-tal initiatiefnemers met een eenvoudig idee: samenwonen in een participatief eco-woonproject. Het is ook het verhaal van een land dat vooruitgang moet boeken op het gebied van solidariteit en stadsvernieuwing. En tenslotte is het het verhaal van een stuk grond van 1,3 hectare dat begin 2012 beschikbaar werd. Het project werd immers werkelijkheid toen ze de eigenaars van dit stuk grond ontmoetten die een experiment als dit graag wilden steunen. Ze gaven hen voorrang bij de aankoop, een zeldzame situatie voor een groep particulieren.

Het toen pas gepubliceerde PLU (Plan Local d’Urbanisme) legde een uitgebreid ontwikkelingsplan op voor het perceel in kwestie, samen met een aantal stedenbouwkundige vereisten (sociale woonmix met 35% sociale woningen, verdichting van de woningen, groene corridor, natuurgebied, wegverbeteringen). Aanvankelijk werkte de groep initiatiefnemers aan een woongemeenschap, maar ze werd ontwikkelaar van een heuse woonwijk die 36 woningen telt: 17 sociale woningen gebouwd door Alliade, 6 vrijstaande woningen en de 13 woningen van het participatief woningbouwproject.

Het kostte hen drie jaar voorbereiding en hard werken om aan de haalbaarheidsvoorwaarden te voldoen, de ontwikkeling van de woonwijk uit te voeren en onze woningen te bouwen, die begin 2016 werden opgeleverd.

Verhouding privé-gemeenschappelijk


De woongemeenschap telt 13 autonome woningen en verschillende gemeenschappelijke functies.
Het commonhouse kreeg de naam Kanoumé (in het Grieks betekent het “doen”) en werd midden 2016 opgeleverd.

In de loop der jaren kon je er genieten van kunst (muziek, theater, schilderen, …), ambachten (workshops zeep maken, handwerken, naaien, …), denkers van verschillende verenigingen, milieuactivisten, yoga,….

Er is een logeerkamer.

Samenstelling bewonersgroep


De groep werd gevormd in de loop van de jaren: sommigen vertrokken en anderen sloten aan. Uiteindelijk was het de groep van 12 huishoudens en 32 mensen (19 volwassenen, 17 kinderen, met een leeftijd van een paar maanden tot 78 jaar) die het project realiseerden.

Le Coteau is een intergenerationele woongemeenschap gebaseerd op waarden als solidariteit, pooling, soberheid, aandacht voor problemen van afhankelijkheid en isolement. Beslissingen worden genomen in consent (ontwerpfase, bouwfase en nu collectief leven).

Extra aspecten


Dit bijzondere project werd mogelijk gemaakt door de inzet van professionals (advocaten, architecten, de solidaire bank La NEF) die hen steunden en betrokken raakten bij het unieke avontuur, en door het vertrouwen dat de partners in hen stelden (sociale verhuurders, particulieren die ervoor kozen om samen met hen te bouwen). Het positieve onthaal dat ze kregen van de stad is ook een belangrijk element van het project.

Image: Samenhuizenreis '24
Samenhuizenreis '24
Ontdek de reis
Image: Reizen met Samenhuizen
Reizen met Samenhuizen
Ontdek onze vorige bestemmingen