Blogs

BLOG | Ontdek de Samenhuizenreis '24, 'Le Château Pergaud'

Isabelle
Geplaatst op  

22/02/2024

Onze zevende bestemming 'Château de Pergaud'


Van 8 tot 12 mei 2024 reist Samenhuizen vzw naar woongemeenschappen in Frankrijk.
We bezoeken 7 projecten op 5 dagen tijd. We kiezen daarbij voor een combinatie van kennis, beleving, inspiratie én comfort.

Ontdek ons programma hier. In deze blog maak je kennis met de zevende bestemming van onze reis, Le Château Pergaud in Allex.

Info

Situering: landelijk
Start: bewoond sinds 2020
Type woongemeenschap: ecolieu, ecogemeenschap
Rechtsvorm: SCI

Geschiedenis


Na een periode van gezamenlijke reflectie hebben enkele voorlopers de handen ineengeslagen om Château Pergaud te verwerven met als doel het om te vormen tot een bruisende plek van samenwerking en actieve sociale en ecologische verandering. Ze hebben zich verenigd rond twee belangrijke charters: het Charter van de Eco-woning 2020 en het Charter van de Université-de-l'Avenir. Hun gezamenlijke streven is het creëren van een warme, intergenerationele omgeving waar bewoners, verenigingen, kunstenaars en ambachtslieden zich thuis voelen.

Het project omvat 1350 m² aan woonruimte, 4 hectare grond en 2 te renoveren bijgebouwen. Momenteel functioneert het op basis van gedeelde accommodatie, met 30 kamers (de meeste met eigen badkamer) die verhuurd worden via contracten die toegang geven tot gemeenschappelijke ruimtes. Deze gedeelde ruimtes zijn ontworpen om samenwerking, delen en onderlinge steun te bevorderen.

De SCI Château Pergaud is verantwoordelijk voor het beheer van het landgoed, terwijl de vereniging peRgo zich bezighoudt met het beheer van de locatie. De SCI bestaat uit ongeveer tien partners die zich bezighouden met de ontwikkeling, strategie en geest van het project.

Balans privé - gemeenschappelijk


Hun visie op de verhouding tussen privé- en gemeenschappelijke ruimtes is dat het leven in een gemeenschap het gemakkelijker maakt om activiteiten en evenementen te organiseren. Het delen van dezelfde leefruimtes bevordert ontmoetingen en ideeënuitwisselingen, zowel informeel (bijvoorbeeld gezamenlijke maaltijden, borrels, tuinieren) als formeel (zoals collectieve vergaderingen, werkgroepen). De thema's van evenementen en andere onderwerpen worden gezamenlijk besproken, en de werkwijze is een balans tussen organisch en gestructureerd om vertrouwen binnen de groep te behouden en tegelijkertijd efficiëntie te waarborgen.

Samenstelling bewonersgroep


De bewonersgroep bestaat uit zo'n 20 mensen tussen de 4 en 74 jaar oud, met diverse achtergronden. Gezocht worden onder andere doe-het-zelvers, boekhouders, tuiniers, kunstenaars, dromers, facilitators van collectieve intelligentie en projectleiders, die bereid zijn om ongeveer 10 uur per week vrijwillig bij te dragen. Er wordt ook verwacht dat ze ervaring hebben met werken in groepen en verenigingen, en dat ze een minimale investeringscapaciteit hebben van €30.000 per persoon om deel te nemen aan het kapitaal van de SCI.

Extra aspecten


Het project richt zich op zelfvoorziening in de regio, kunst en cultuur, milieueducatie, gastvrijheid voor het publiek, en het integreren van sociale en ecologische overwegingen in alle acties. De groep organiseert gezamenlijke aankopen en maakt gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen.

Image: Samenhuizenreis '24
Samenhuizenreis '24
Ontdek de reis.
Image: Reizen met Samenhuizen
Reizen met Samenhuizen
Ontdek onze vorige bestemmingen