Blogs

BLOG | Ontdek de Samenhuizenreis '24, 'Les Cadorats'

Isabelle
Geplaatst op  

22/02/2024

Onze zesde bestemming 'Les Cadorats'


Van 8 tot 12 mei 2024 reist Samenhuizen vzw naar woongemeenschappen in Frankrijk.
We bezoeken 7 projecten op 5 dagen tijd. We kiezen daarbij voor een combinatie van kennis, beleving, inspiratie én comfort.

Ontdek ons programma hier. In deze blog maak je kennis met de zesde bestemming van onze reis, Les Cadorats in Avignonet.

Info

Situering: landelijk op een terrein van 10ha
Aantal units: 25
Start: bewoond sinds 1991
Type cohousing: intergenerationeel
Rechtsvorm: SCI

GeschiedenisHet wooncomplex Cadorats is voortgekomen uit de vereniging LAMM (Loisirs Air Mer Montagne) die sinds 1975 jeugdkampen organiseerde in Lus-la-Croix-Haute onder leiding van een jongerenpastor uit Orléans. Het netwerk Oasis biedt er nog steeds culturele activiteiten aan.

In de vroege jaren 90, deelde een groep van jonge gezinnen die elkaar al lang kenden, uit de Loiret regio, gemeenschappelijke waarden en een passie voor de regio Grenoble en zijn bergen. Samen ontdekten ze een eigendom in Avignonet, aan de poort van de Trièves. Het huisvest een voormalige vrije school met internaat en verschillende faciliteiten. De eigenaar verkoopt liever voor een totaalproject. De groep bedacht een project met een sterk ecologisch en educatief karakter. Ze willen hun kinderen laten opgroeien in een omgeving die dicht bij de natuur staat en die uitnodigt tot experimenteren. De site werd aanvankelijk gebruikt door de kopers als vakantiehuis; ze maakten er geleidelijk aan hun hoofdwoonplaats van. Vandaag de dag, zeggen ze dat ze "bezig waren met participatief wonen zonder het te weten". De keuze voor zelfbouw voor een groot deel van de gebouwen was een bindmiddel in het project.

Balans privé - gemeenschappelijk


Buitenruimtes: weide, moestuin, serre, bijenkorven, kippenhok, vijvers, compostbakken, barbecue terras, terras gemeenschappelijke ruimte. Binnenruimtes : grote eetkamer met keuken, overdekt zwembad, kelder voor opslag van groenten en tuingereedschap.

Samenstelling bewonersgroep


Er wonen 60 personen, de leeftijden variëren tussen 1 en 62 jaar.

Extra aspecten


Ecologische maatregelen: hernieuwbare energie (zon, wind, enz.), recuperatie van regenwater, compostering, aanplant van bomen en bijenteelt.

De vereniging neemt deel aan verschillende openbare evenementen (concerten, theater, voorstellingen) en vrijetijdsactiviteiten (wekelijkse lessen podiumkunsten, vakantie voor jongeren).


Image: Samenhuizenreis '24
Samenhuizenreis '24
Ontdek de reis.
Image: Reizen met Samenhuizen
Reizen met Samenhuizen
Ontdek onze vorige bestemmingen