Nieuws

PUBLICATIE | Vlaamse Bouwmeester, Samenwonen ontwerpen

Bernard
Geplaatst op  

04/10/2023

De Vlaamse Bouwmeester (Erik Wieërs) stelde een nieuw inspiratieboek op: "Samenwonen ontwerpen". In deze publicatie pleit hij voor een verschuiving naar meer gemeenschappelijkheid in het Vlaamse woonlandschap.
Naar aanleiding van deze nieuwe publicatie sprak het Nieuwsblad met de Bouwmeester, bewoners van verschillende gemeenschappelijke woonprojecten en Samenhuizen vzw. Het volledige artikel vind je via de knop hieronder.

“Cohousen kan een woon- en omgevingskwaliteit bieden die hoger is dan die van de klassieke woning”

Boekvoorstelling Samen wonen ontwerpen van de Vlaamse Bouwmeester

Op 6 september 2023 verscheen de nieuwe Bouwmeester gids Samen wonen ontwerpen.
Omdat wonen iedereen aangaat, laten ze voor de boekpresentatie niet alleen enkele experten aan het woord om vanuit hun specifieke achtergrond te reflecteren over het boek: ze nodigden ook alle belangstellenden uit het boek vooraf door te nemen om met de sprekers in debat te gaan.

Bestel jouw gratis exemplaar

"Met de bouwshift trekt de Vlaamse overheid resoluut de kaart van kernversterking en verdichting. Willen we een aantal maatschappelijke en ecologische uitdagingen het hoofd bieden, dan zullen we in de toekomst dichter bij elkaar moeten wonen, nabij voorzieningen en knooppunten van openbaar vervoer. Dat vergt een mentaliteitsverandering én een meer collectieve aanpak van het woonvraagstuk. Ontwerpers kunnen er mee voor zorgen dat deze kentering iets wordt om naar uit te kijken. Het collectieve wonen hoeft immers geen verlies aan woonkwaliteit te betekenen, maar biedt net kansen om nieuwe modellen te ontwikkelen en individuele verwachtingen te overtreffen."
[...]
"In dit boek (Samenwonen ontwerpen) laten we u, van Oostende over Kontich-Kazerne tot Genk, van Verrebroek tot Heverlee – een selectie van negentien projecten ontdekken, in de overtuiging dat ze inspiratie zullen leveren voor de realisatie van een toekomstbestendig woonlandschap in Vlaanderen."