Verhalen

SAMENHUIZER VAN DE MAAND | Lucie Evers

Isabelle
Geplaatst op  

06/11/2023

Elke maand benoemt Samenhuizen vzw één samenhuizer tot 'Samenhuizer van de maand'. Via 10 korte vragen schetsen we een portret van deze persoon én achterhalen we wat deze persoon nu net zó bijzonder maakt. ✨

Deze maand ontmoetten we Lucie Evers.

Ken jij ook iemand die het verdient om eens in de kijker te worden geplaatst? 
Laat het ons weten! Klik hier.

10 vragen aan dé Samenhuizer van de maand

Ik woon in ...
Tuin van Padua, een cohousing project in Gentbrugge.

Ik woon er als / met ...
alleenstaande

1. Wat maakt je 'oh zó gelukkig'? 

Spontane en diepgaande gesprekken met buren (en vrienden).

2. Waarom heb je er voor gekozen om te gaan samenhuizen?

Zowel ecologische als sociale bescheidenheid, maar dat betekent nog niet : goedkoop. In tegendeel. Ik woon in een Tiny House (unit) in een groter geheel met 45m2 bewoonbaar oppervlakte en een groot privatief terras. Maar alles errond maakt dat ik heel kwalitatief woon: de andere terrassen, de binnentuin, de berging maar vooral de kerk, waar allerlei gemeenschappelijke functies zijn ondergebracht. Het is ook een beetje onze ‘fuif’ zaal geworden...

3. Wat heeft je verrast aan je medebewoners?

Weinigen hadden ervaring met samenhuizen, dus loopt het niet altijd zo vlot. Vooral het ‘loslaten’ van imperfectie en het niet voortdurend ‘ervoor zorgen dat je niet in het krijt staat’ zijn er mij eigenlijk te veel aan. Maar ik begrijp wel dat het voor veel (oudere) mensen een stijle leercurve is. Ik ben zelf ook al 60, overigens.

4. Wat beschouw je als je grootste prestatie? 💪

Als het op wonen aankomt twee dingen. Enerzijds dat ik mijn woning (nu ex-woning) verkocht heb aan Wooncoop, mijn ex-huis is het allereerste Wooncoop project. En zo draag ik mijn steentje bij aan een duurzame oplossing. Anderzijds dat ik onderzoek heb mogen doen naar alternatieve modellen voor de financiering van woonoplossingen.

5. Wanneer is jouw woongemeenschap op zijn mooist?

Op elk moment , in elk seizoen, dankzij de bijzonder groene vingers van enkele bewoners.

6. Als je één ding kon veranderen aan je woongemeenschap, wat is dat dan? 

Dat er alsnog gekozen wordt voor een werkelijk sociale en solidaire aanpak, naar elkaar, naar de buurt en naar de wereld. We zijn nu te vaak een ‘gated community’ (mentaal).

7. Wat bewonder je het meest aan een andere woongemeenschap? Wil je delen over welke gemeenschap het gaat? 🙌

Ik denk dat het coöperatief woonverhaal verder aandacht verdient, en Wooncoop is daar een goed voorbeeld van.

8. Hoe kom je tot rust? 🧘

In de zetel met een boek.

9. Waar zie je je woongemeenschap binnen vijf jaar? 🤞

Ik denk dat uiteindelijk de samenstelling van de groep nog zal wijzigen. En over 10 jaar komt het stuk grond ‘vrij’ dat we eigenlijk al kochten (van de kerk) maar waar we dan pas over beschikken om het te ontwikkelen. Dat zal een heel nieuwe (andere) dynamiek geven.

10. Hoe ga jij om met meningsverschillen binnen jullie groep?

Er wordt nog teveel uit de weg gegaan, voor de lieve vrede. Maar net dat zorgt ervoor dat voor velen de groep ‘onveilig’ aanvoelt. We laten ons nu begeleiden om het anders te leren doen. Ook dat is een leerproces.


BONUS - Shout out to ...   📢

Er leven héél wat interessante personen en projecten in jouw netwerk. Ken jij iets of iemand die zéker een mention verdient? Zo iets/iemand die we eigenlijk allemaal zouden moeten kennen ... Shoot! 

Ik ken heel veel interessante mensen, dus is het wel heel moeilijk om er eentje te noemen. Maar als het over wonen/bouwen gaat dan toch de twee initiatief nemers van ons project, die het dus verbeeld hebben vooraleer het er was: Hilde Vanwildemeersch van Woonder en Alexis Versele van Bast Architecten (en KULeuven).

Heb jij een vraag voor onze 'Samenhuizer van de maand'?

Nominatie - Samenhuizer van de maand

De 'Samenhuizer van de maand' wordt maandelijks gekozen door anonieme nominatie van onze lezers.

Wil jij ook graag iemand nomineren voor 'Samenhuizer van de maand'? 
Vertel ons wie het is en waarom deze persoon zéker in aanmerking moet komen!