Blogs

SPOTLIGHT | Samen wonen, samen de tuin in

Bernard
Geplaatst op  

03/06/2023

Bij een gemeenschappelijke woonvorm past een gemeenschappelijke tuin perfect. Niet alleen een siertuin, ook een moestuin, fruittuin of voedselbos(rand) kan je samen ecologisch uitbouwen. Hoe begin je hier aan? Waar let je zoal op? Bij Velt vzw, de vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren, vind je heel wat info en begeleiding op maat.

Samen moestuinieren

Willen jij en je medebewoners eigen groenten gaan telen? Bij Velt kan je leren hoe je een samentuin kan starten. Dit is een perceel grond waar je samen ecologisch aan het moestuinieren gaat. Zo’n samentuin kan verschillende vormen aannemen. Soms heeft elke tuinier er een eigen perceeltje. Op andere plaatsen werkt iedereen samen op het hele terrein. Er zijn ook veel tussenvormen of combinaties mogelijk bijvoorbeeld met een voedselbos(rand).
Alle (samen)tuinen begeleid door Velt hebben één ding gemeen: tuinieren gebeurt er volledig ecologisch. Dat wil zeggen:
  • Alle tuiniers gaan zorgzaam om met bodem, water, oogst en natuur.
  • In een samentuin komen er geen kunstmest en pesticiden aan te pas, wat goed is voor het natuurlijke evenwicht.
  • De tuiniers maken de tuingrond vruchtbaar door hem te voeden met compost en/of groenbemesters.
  • Ze betreden de bedden niet en bewerken de bodem enkel oppervlakkig: ook dat is bodemzorg.
  • Een mulchlaag voorkomt uitdroging en onkruidgroei en geeft geleidelijk voedingsstoffen vrij.
  • Voor dieren zijn er speciale plekjes: nestkastjes, een insectenhotel, een strook inheemse planten.
  • Er gaat niets verloren, door de oogst goed te spreiden, te verdelen of in te maken en door oogstresten te composteren.
Samenhuizen vzw

Samen smullen van een voedselbos(rand)

Naast een moestuin, kan je ook een voedselbos (> 500 m²) of voedselbosrand (< 500 m²)  inrichten op het terrein. Een voedselbos(rand) ademt de sfeer van een natuurlijk bos of een bosrand, maar is eetbaar. Je vindt er bomen, een mix van bessenstruiken, kleinfruit en doorlevende groenten en (wilde) kruiden. 
Zo’n voedselbos(rand) ontwerpen en aanplanten vraagt wel wat kennis en energie. Ook bij het onderhoud komt heel wat kijken. Gelukkig kan je ook hiervoor bij Velt aankloppen voor begeleiding. En natuurlijk mag het resultaat van al die inspanning er wezen: een biodivers (smul)paradijs waar mensen, bijen, vlinders en andere dieren goed gedijen!

Samen genieten, ontmoeten en leren

Welke vorm je ook inricht, in een gemeenschappelijke tuin of voedselbos(rand) geniet je niet alleen samen van het tuinieren en van de oogst, je ontmoet er elkaar ook op een andere manier. Samen wroeten in de aarde, samen je verwonderen over al dat groeiend lekkers: het schept een unieke band. Bovendien is het erg leerrijk: de tuiniers én alle bezoekers leren (weer) hoe onze groenten en ons fruit groeit, wanneer je van welke groenten kan genieten, welke diertjes jou helpen en veel, veel meer…

Aan de slag met Velt

Een samentuin of voedselbos(rand) starten kan een hele uitdaging lijken, zeker als je geen of nog niet zo veel tuinervaring hebt. Gelukkig hoef je het warm water niet uit te vinden. Bij Velt, de vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren, kan je informatie vinden.

Op de website velt.nu vind je heel wat kennis over de verschillende vormen, met handige downloads zoals voorbeelddocumenten of een stappenplan om de nodige fondsen in te zamelen. 
Ook kan je bij Velt terecht voor begeleiding op maat. Velt biedt sinds 2006 advies en ondersteuning aan iedereen. Je kan een samenwerking aangaan met Velt voor begeleiding bij diverse aspecten van de werking:
  • Advies bij opstart
  • Onderzoek van het perceel
  • Advies voor de inrichting
  • Begeleiding van de tuiniers
  • Nazorg voor de tuiniers.
Interesse? Je kan steeds contact opnemen via eetbarebuurt@velt.nu

Inspiratie opdoen?

Neem een kijkje op de website van Velt: https://velt.nu/waar-vind-je-eetbare-buurten

Benieuwd naar ecologische tuinen? Kom naar de Ecotuindagen van Velt op 3 en 4 juni. Ontdek alle deelnemende tuinen op https://velt.nu/ecotuindagen 

Enkele interessante tuinen uitgelicht: 
https://velt.nu/samentuin-schootsveld 
https://velt.nu/samentuin-groenten-uit-zellik 
https://velt.nu/voedselbos-de-zoetenhof-0

Lees onze andere nieuwtjes