Samenhuizen Nieuws

Samenhuizen tussen Oost en West

Samenhuizen vzw participeerde begin juni 2021 aan een tweedaagse Oost-West bijeenkomst van landelijke koepels voor eco-communities uit 6 Europese landen (Nederland, België en Frankrijk met Slovenië, Kroatië en Hongarije).

Was het iets met powerpoints en conferentietafels waarrond peinzende mensen schema’s overlopen en saaie teksten klaarstomen? Of was het misschien een hippie ritueel met trommels en geestverruimende middelen?

Niets daarvan, deze bijeenkomst ademde helemaal de sfeer van de uitgesproken ecologische gemeenschappen die wij als vereniging mee promoten.

Huisdelen en de ziekte- en invaliditeitsuitkering

Een vraag die frequent wordt gesteld gaat over huisdelen en de ziekte- en invaliditeitsuitkering. Sommige ziekenfondsen maken zich er nog steeds gemakkelijk vanaf en beschouwen iedereen die volgend het rijksregister op hetzelfde adres woont automatisch als samenwonend. Maar als je als huisdeler kan aantonen dat je 'economisch en financieel onafhankelijk'  kan worden beschouwd van je medebewoners, dan heb je wel degelijk recht op een uitkering als alleenstaande.

Stad Leuven zet haar schouders onder samenhuizen

Stad Leuven engageert zich om gemeenschappelijk wonen of samenhuizen te bevorderen. De stad heeft daarom het Charter Samenhuizen 2.0 van de vzw Samenhuizen ondertekend. Leuven is zo officieel ‘samenhuisstad’. “We hechten al langer belang aan gemeenschappelijk wonen, maar met de ondertekening van dit charter geven we nu ook officieel het signaal dat we de komende jaren de barrières voor samenhuizen zullen aanpakken en deze vorm van wonen zullen ondersteunen en stimuleren”, aldus schepen van wonen Lies Corneillie.

Cohousing BotaniCo wint RES Award

De Real Estate Society (RES) deelt jaarlijks prijzen uit aan de beste vastgoedprojecten. Dit jaar won Cohousing BotaniCo uit Leuven de prijs van het meest bijzondere residentieel vastgoed.

Een oud schoolgebouw op de Kapucijnenvoer werd met begeleiding van Cohousing Projects omgebouwd tot 28 bijna energieneutrale woningen en apartementen.De bewoners zullen naast hun eigen woning ruimtes delen zoals logeerkamers, een grote keuken en een coworkingspace.

Tijdelijke zorgwoning in je tuin wordt gemakkelijker

Het wordt gemakkelijker om in de toekomst tijdelijk een kleine zorgwoning in je tuin te plaatsen, bijvoorbeeld om een zorgbehoevende ouder thuis te kunnen helpen. Een eenvoudige melding aan de gemeente zal volstaan, en er is ook geen architect meer nodig. De huidige verplichting om een omgevingsvergunning aan te vragen valt eveneens weg.

Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Zo mag de zorgwoning niet in de voortuin geplaatst worden en gaat het om een oppervlakte van maximaal 50 m². De nieuwe regeling gaat nog voor volgende zomer in. 

Pagina's

Subscribe to RSS - Samenhuizen Nieuws