Blogs

BLOG | SAMENHUIZENREIS '22 | CW Lismortel in de kijker.

Isabelle
Geplaatst op  

27/06/2022

Van 3 - 6 juni 2022 reisde Samenhuizen vzw langs woongemeenschappen in Vlaanderen en Nederland.
We bezochten 9 projecten op 4 dagen tijd en gingen op zoek naar inspiratie én kennismaking. 

Nu blikken we terug op een geslaagde reis en zetten de bezochte projecten één voor één in de kijker.

CW Lismortel in de kijker.

Na ons bezoek aan Boschgaard (lees de blog hier) rijden we door naar een oude centraal wonen project (CW) Lismortel in Eindhoven.

We vinden het project ten noorden van Eindhoven. We zien vele kleine straten en pleinen omgeven door allemaal gelijkende bakstenen huizen tegen een groene achtergrond. Het project werd al in 1977 gebouwd en bewoond sinds 1983. Het telt 62 units in 10 clusters, per cluster is er een gezamenlijke keuken/leefruimte. Op projectniveau -voor de 10 clusters- is er een zaaltje in de wijk.

De woongemeenschap Lismortel was voorheen een project in sociale huur, maar via een conventie met de woningcoöperatie voerden zij zelfbeheer over het dagelijks leven en over de nieuwkomers in de woongemeenschap. Oorspronkelijk was er een mix van laagverdieners en gewone inkomens totdat de wetgeving daarin strenger werd en enkel mensen met lage inkomens konden blijven. Verschillende woongemeenschappen vonden zich in dezelfde situatie, zij kregen via de woningwet in 2015 de mogelijkheid om hun project over te kopen van de sociale verhuurder door een woningcoöperatie op te richten. Die hebben de bewoners van Lismortel dan ook opgericht.

Elke cluster -in L vorm- in de autovrije binnenstraat heeft zijn eigen sociale leven: van samen eten of koffie dringen tot samen in de tuin werken. Daarnaast worden in de ontmoetingsruimte op wijkniveau sociale, sportieve en culturele activiteiten georganiseerd: een tafeltennistoernooi, bar-avond, koffie-ochtend, eetcafé, filmavond, oud-en-nieuw feest en nog veel meer.

Er zijn 10 clusters van 5 à 7 woningen voor 62 huishoudens, dat zijn ongeveer 76 volwassenen en 29 kinderen van uiteenlopende leeftijd en gezinssamenstelling. De clustergroep bepaalt wie in de cluster komt wonen.

We overnachten in het bosrijke Zoersel (in een door vrijwilligers uitgebate jeugdherberg) en vertrekken de volgende ochtend naar Antwerpen voor een bezoek aan co-wonen project De Haringrokerij.
Benieuwd? Lees onze volgende blog in deze reeks 'SAMENHUIZENREIS '22 - De Haringrokerij in de kijker'.

Ga je graag zelf mee op de volgende reis?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Inschrijven kan hier of onderaan de webpagina.

Volg CW Lismortel op facebook of neem een kijkje op hun website.
Samenhuizen vzw