Blogs

BLOG | SAMENHUIZENREIS '22 | De Haringrokerij in de kijker.

Isabelle
Geplaatst op  

27/06/2022

Van 3 - 6 juni 2022 reisde Samenhuizen vzw langs woongemeenschappen in Vlaanderen en Nederland.
We bezochten 9 projecten op 4 dagen tijd en gingen op zoek naar inspiratie én kennismaking. 

Nu blikken we terug op een geslaagde reis en zetten de bezochte projecten één voor één in de kijker.

De Haringrokerij in de kijker.

Op de derde dag van onze Samenhuizenreis '22 trekken we naar Antwerpen voor een bezoek aan cowonenproject De Haringrokerij.

De oorspronkelijke visrokerij in het centrum van Antwerpen ging ter ziele in 1970. Je kan de visgeur nog bespeuren in één van de rookschouwen die bewaard bleven. Het gebouw stond enkele jaren leeg en werd in 1987 beschermd als monument. In datzelfde jaar wordt de Haringrokerij opgericht door een groep van 6 jonge gezinnen die hun zinnen hadden gezet op dit pand. De restauratie en herbestemming werd gerealiseerd tussen 1987 en 1990 en geldt als een voorbeeldproject voor gemeenschappelijk wonen in een oude site. De huidige 11 eigenaars en bewoners zijn nog steeds de oprichters van de eerste cohousing in Antwerpen. Ze zijn al meer dan 30 jaar samen maar daar komt nu verandering in. 5 van de originele bewoners van De Haringrokerij verhuizen naar de nieuwe intergenerationele cohousing De Wasserij in Berchem onder coöperatieve structuur. De anderen blijven en vormen de Haringrokerij om tot een wooncoöperatie. Wooncoop stapt mee in het verhaal voor de beide locaties.

Het motto van de Haringrokerij is 'Samen doen van samen kan zodat er meer vrije tijd komt voor jezelf en de ander.' Het project streeft naar een gezond evenwicht tussen privé en collectief. Eén keer per maand is er een gezamenlijk ontbijt, één keer per jaar wordt er een grote uitstap en BBQ georganiseerd. Ze vergaderen één keer per maand.

Ook in de architectuur is een balans te vinden tussen gemeenschappelijke ruimtes en privé domein. Zo zijn de tuin, speelruimte, fietsenstalling, ruimte om afval te sorteren, afwasruimte, kelder, zolder en een extra keuken toegankelijk voor iedereen in de Haringrokerij. De woningen zelf zijn privé.

Tijdens de hoogdagen van De Haringrokerij woonden er 11 volwassenen en 14 kinderen. Vandaag zijn de kinderen het huis zo goed als uit en worden de bewoners een dagje ouder. Vandaar de plannen om ergens anders te gaan wonen.

Een troef van het project is de overlegstructuur. Om de zes weken worden de koppen bij elkaar gestoken. Beslissingen worden in consent genomen, d.w.z. dat men door praat tot niemand nog bezwaren heeft tegen een voorstel. De zes eigenaars wonen elk in hun eigen woning op de site, maar daarnaast zijn er nog enkele kantoorruimtes en appartementen die worden verhuurd. Deze opbrengsten worden gebruikt om te investeren in het complex.

We krijgen nog wat informatie over het nieuwe project De Wasserij in Berchem en wooncoop (die beide woongemeenschappen begeleid in hun evolutie naar het wooncoop model). Twee woongemeenschappen die de coöperatie als juridische structuur omarmen.

Het blijft een mooie rustige plek in de stad.

Van Antwerpen rijden we naar Sint-Niklaas voor een bezoek aan Cohousing Waasland.
Benieuwd? Lees onze volgende blog in deze reeks ' SAMENHUIZENREIS '22 - Cohousing Waasland in de kijker'.

Ga je graag zelf mee op de volgende reis?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Inschrijven kan hier of onderaan de webpagina.

Neem een kijkje op de website van de Haringrokerij.


Samenhuizen vzw