Blogs

BLOG | SAMENHUIZENREIS '22 | De tuin van Padua in de kijker.

Isabelle
Geplaatst op  

27/06/2022

Van 3 - 6 juni 2022 reisde Samenhuizen vzw langs woongemeenschappen in Vlaanderen en Nederland.
We bezochten 9 projecten op 4 dagen tijd en gingen op zoek naar inspiratie én kennismaking. 

Nu blikken we terug op een geslaagde reis en zetten de bezochte projecten één voor één in de kijker.

De tuin van Padua in de kijker.

De laatste dag van onze reis rijden we naar Cohousing Padua te GentBrugge.

Cohousing Padua (Tuin van Padua) is een 'sociaal-ecologische woongemeenschap' in een vernieuwbouw van een oude school met kerkgebouw.

Een kleine groep mensen vond in 2015, na jaren plannen en dromen, een plek in Gentbrugge: een schooltje en kapel, eigendom van een vzw belast met de verkoop van het pand die bereid was om een initiatiefgroep even de tijd te gunnen om de bouwaanvraag voor te bereiden. In een aankoopbelofte met opschortende voorwaarde spreken ze af dat de toekomstige bewoners, voorlopig slecht met z'n tweeën, het pand zouden kopen na de goedkeuring van de bouwvergunning.

In 2016 maken ze plannen met Bast architecten en in 2917 zochten ze, met die plannen, extra buren die onmiddellijk voor deze woonplek en een duidelijk concept (sociaal en ecologisch) konden kiezen. In 2019 begonnen de bouwwerken. Behalve de kerk werd het oude schoolgebouw gerenoveerd, de andere gebouwen zijn nieuwbouw. De gebouwen werden geïsoleerd met kalkhennep. Cohousing Padua wordt bewoond sinds 2021. Er zijn 17 woningen en één kantoor. De juridische structuur is een VME.

De woningen hebben een grootte variërend van 50-125m2. De voormalige kerk werd omgetoverd tot een gemeenschappelijk paviljoen d.m.v. een box-in-a-box om de verwarmingskosten beheersbaar te houden. In de box bevinden zich de gedeelde eetruimte met keuken en kinderspeelhoek. Bovenop de box zijn er een bibliotheek, 2 logeerkamers met sanitair, een telewerkruimte en schildersatelier. Achter de box ligt het wassalon. Daarnaast wordt ook het atelier, de tuin en het dakterras gedeeld. De bewoners zijn eigenaar.

Er zijn 38 bewoners, waarvan 9 kinderen. De bewoners richten een steunfonds op voor onderlinge financiële ondersteuning van de commons. Er is één huurwoning voor een Oekraiens gezin. Vanaf de bouwfase werden er werkgroepen opgericht: Werkgroep Bouw, Fin-Jur en Sociaal. Het project werd begeleid door Cohousing Projects.

We ronden ons bezoek af én trekken richting de laatste bestemming van onze reis : Cohousing Eikenberg te Brugge.
Benieuwd? Lees onze volgende blog in deze reeks 'SAMENHUIZENREIS '22 - Cohousing Eikenberg in de kijker'.

Ga je graag zelf mee op de volgende reis?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Inschrijven kan hier of onderaan de webpagina.

Volg De Tuin van Padua op facebook of neem een kijkje op hun website.
Samenhuizen vzw