Verhalen

SAMENHUISVERHAAL | "Eigenlijk zijn we helemaal niet zo verschillend.”

Isabelle
Geplaatst op  

12/09/2018

12/09/2018 - verhalen uit het archief

Op bezoek bij... CURANT

Samenhuizen ging op pad in Antwerpen. In de wijk Seefhoek delen Linne (22) en Rahimgul (20) met twee andere huisgenoten een huis. Linne komt uit Antwerpen, Rahim oorspronkelijk uit Afghanistan. Ze leerden elkaar kennen via CURANT, een project van de Stad Antwerpen dat jonge vluchtelingen aan lokale jongeren koppelt om samen te huizen via een buddy-systeem. Linne en Rahim zijn positief: “We leren hier veel van elkaar”.

Na wat omzwervingen in de buurt wegens de wegenwerken, komen we aan bij het witte herenhuis waar Linne en Rahim wonen. We bellen aan en Linne doet open. Rahim is er nog niet, dus we babbelen eerst wat met Linne in de gezellige living van het huis. CURANT leerde ze kennen via een vriendin toen ze na een buitenlands verblijf een nieuwe woonst in Antwerpen zocht. 

“Vergaderen doen wij niet vaak”


Rahim schuift al snel aan en vertelt over zijn kennismaking met CURANT: “Ik volgde een opleiding bij de VDAB. Toen mijn lerares hoorde dat ik op zoek was naar een woning, raadde ze me aan om me in te schrijven bij CURANT”. Na gesprekken met CURANT en Vorming Plus werden de twee uitgekozen om te gaan samenhuizen in Antwerpen. Linne en Rahim wonen er nu negen maanden “En dat bevalt goed”, zeggen beiden volmondig. 

“Natuurlijk zijn er wel eens kleine ergernissen, bijvoorbeeld wanneer het in de gemeenschappelijke ruimtes vies of rommelig is…” begint Linne – “Of als er iets kapot gegaan is...”, vult Rahim aan. “Maar dat gebeurt overal wel eens en daar praten we dan over”, vervolgt Linne. Bij Linne en Rahim thuis worden zulke zaken in de Whatsapp-groep besproken die ze samen met de andere twee huisgenoten startten. “Als er echt iets belangrijk is, organiseren we ook soms een vergadering, maar dat gebeurt niet zo vaak.”

Af en toe samen op pad

Linne en Rahim wonen zoals veel andere mensen die een huis delen: ze delen een woonkamer, badkamer, toilet en koer met hun twee andere huisgenoten. Ieder heeft zijn eigen slaapkamer. Zorgt die eerder beperkte privéruimte ervoor dat ze vaak samen dingen ondernemen? “Dat ligt er aan. Samen koken doen wij bijvoorbeeld niet zo vaak”, stelt Linne. “Af en toe gaan we wel samen op pad, zo zijn we onlangs nog naar de voetbal gaan kijken”, zegt Rahim. “En we zijn ook gaan zwemmen.” 

Een cliché vraag misschien, maar hoe werkt dat nu in de praktijk – samenhuizen onder één dak met verschillende culturen? Linne en Rahim lachen, want inderdaad – het is de vraag die ie-de-reen – vrienden, familie, nieuwsgierige journalisten incluis – stelt. “Zo verschillend zijn we eigenlijk niet, ik merk weinig cultuurverschillen”, vertelt Linne. “We eten wel andere dingen”, zegt Rahim. Dat ervaren beiden als positief: “Ik heb dankzij Rahim al heerlijke Afghaanse gerechten leren kennen die ik nog nooit van mijn leven geproefd had”, vertelt Linne likkebaardend. “En ik denk wel dat jij gastvrijer bent, Rahim. Jij krijgt vaker vrienden op bezoek dan ik en het is voor jou geen probleem als die voor langere tijd willen blijven. Vlamingen zijn daarin misschien eerder terughoudend.” 

Nooit alleen thuiskomen

De jongeren die via CURANT samenhuizen worden niet begeleid als groep, ze staan dus zelf in voor het dagelijkse reilen en zeilen in hun huis. Bij Linne en Rahim thuis is er bijvoorbeeld een poetsschema, elke zondag is het de beurt aan iemand anders om het huis te poetsen. “Gelukkig maar, want ik vind het belangrijk dat het huis proper is”, aldus Linne. Verder kopen ze gezamenlijk bepaalde zaken aan en regelen ze de financiële afhandeling daarvan. “Wiebetaaltwat.nl is een handige applicatie om de gemeenschappelijke aankopen bij te houden”, vertelt Rahim. De applicatie berekent uiteindelijk precies hoeveel welke huisgenoot nog moet betalen aan wie om de kosten eerlijk te delen.

Over wat het grootste voordeel is om via CURANT te samenhuizen, hoeft Rahim niet lang na te denken: “Ik leer hier veel over België, de Belgen en de cultuur. Daarnaast praten we thuis altijd in het Nederlands, mijn taalniveau is er al flink op vooruit gegaan”. Dat Linne en Rahim elk 335 euro huur per maand betalen is ook mooi meegenomen vertelt Linne: “Wonen in de stad is niet goedkoop, zeker niet voor jongeren. Daarnaast is het ook  fijn om niet te hoeven thuiskomen in een leeg huis. Er is hier altijd wel iemand.”

Ontdek CURANT

Cohousen met een jonge nieuwkomer? Da's toch wel speciaal. Farzad en Wouter vertellen.

Dit 'samenhuisverhaal' is geschreven in 2018 en komt uit het samenhuizen archief.