Samenhuizen vzw

Reizen met Samenhuizen

Al meer dan 22 jaar promoot & ondersteunt Samenhuizen vzw gemeenschappelijk wonen in Vlaanderen & Brussel. Reizen en bezoeken bieden de beste gelegenheid om het collectief wonen in de praktijk te ervaren. Daarom organiseren we maandelijks begeleide bezoeken naar woongemeenschappen in Vlaanderen & Brussel, en sinds 2012 maken we jaarlijks een reis naar woongemeenschappen in het buitenland.

Onze reizen bieden geïnteresseerden, professionals en beleidsmakers de mogelijkheid om zich te verdiepen in de diversiteit van collectief wonen. We ontmoeten bewoners en gaan in dialoog. We onderzoeken hoe wetgeving een impact heeft op de realisatie van projecten en genieten ondertussen van de vaak indrukwekkende architectuur.

Samenhuizen geeft de reiziger toegang tot een gevarieerde selectie van opmerkelijke woongemeenschappen. Tijdens onze reizen bezoeken we zowel stedelijke als landelijke projecten. Steeds vaker zijn we getuige van de keuze voor doorgedreven duurzame projecten, zowel qua constructie als qua organisatie. Elk project legt zijn eigen accenten en is bijgevolg uniek. Zo komen bv thema’s als duurzaamheid, betaalbaarheid en inbedding in de lokale gemeenschap aan bod. Andere projecten focussen zich ook op de samenstelling van hun bewonersgroep: die is vaak inclusief, divers en intergenerationeel of gericht op een bepaalde doelgroep zoals ‘senioren’.

Samenhuizen reizen gaan verder dan alleen een kijkje nemen: we laten onze reizigers collectief wonen in al zijn aspecten beleven en ervaren. De reizen worden begeleid door een team van werknemers en vrijwilligers die het collectief wonen dagelijks in de praktijk ervaren. We verwelkomen onder onze reizigers eveneens een mix van mensen wiens (professionele) eigen ervaringen of dromen tot zeer interessante gesprekken leiden tijdens de vrije uren in de avond. We hopen ook jou tijdens een van deze gesprekken te leren kennen.

Onze reizen worden een half jaar op voorhand aangekondigd op onze website of via onze nieuwsbrief.
We voorzien een vroegboekkorting, dus snel beslissen is de boodschap.
Image: Samenhuizenreis '24
Samenhuizenreis '24
Ontdek de Samenhuizenreis '24
Image: Programma & Prijzen
Programma & Prijzen
Ontdek het programma v/d Samenhuizenreis '24

Een overzicht van onze eerdere bestemmingen:

Image: Samenhuizenreis '23
Samenhuizenreis '23
Nederland en Duitsland (Berlijn)
Image: Samenhuizenreis '22
Samenhuizenreis '22
Vlaanderen en Nederland
Image: Samenhuizenreis '21
Samenhuizenreis '21
Wallonië
Image: Samenhuizenreis '19
Samenhuizenreis '19
Denemarken en Zweden
Image: Samenhuizenreis '18
Samenhuizenreis '18
Zuid-Duitsland en Frankrijk
Image: Samenhuizenreis '17
Samenhuizenreis '17
Nederland
Image: Samenhuizenreis '16
Samenhuizenreis '16
Engeland
Image: Samenhuizenreis '13-'14-'15
Samenhuizenreis '13-'14-'15
Denemarken
Image: Samenhuizenreis '12
Samenhuizenreis '12
Nederland

Trailer I Samenhuizenreis '18

In 2018 trok Samenhuizen vzw naar Duitsland & Strasbourg. We bezochten er maar liefst 11 projecten op 5 dagen tijd.
Benieuwd? Kijk alvast de trailer van de Samenhuizenreis '18.