Tolhuizers Gent

Postcode
9000
Gemeente of Stad
Gent
Straat en nummer
Tolhuislaan 10
Juridische Structuur
Type Bewoners
Aantal units
6
Website

Beschrijving

Projectoproep, of hoe een lokale woonactor een site aan een groep kan toewijzen

In Gent werd een site van vijf verkrotte rijhuizen verkocht aan een bouwgroep voor een gemeenschappelijk woonproject. De oproep naar groepen van 4 à 6 huishoudens werd georganiseerd door het toenmalig Autonoom Gemeentelijk Stadsontwikkelingsbedrijf Gent (AG SOB, het huidge sogent) i.s.m. Samenhuizen vzw. Samenhuizen vzw verzorgde in het voorjaar van 2012 een informatie- en begeleidingstraject waar ook individuele kandidaten welkom waren.

De uiteindelijke kandidaatstelling gebeurde in groep. Op basis van de ingediende visienota’s en de samenstelling van de groepen, en aan de hand van op voorhand vastgelegde criteria werd de site toegewezen aan de eerst gerangschikte groep. Een minimum aantal gemeenschappelijke ruimtes werd opgelegd. De groep sloopt zelf de panden zodat zij de site aan 6% BTW-tarief kunnen slopen en bebouwen. In het najaar van 2012 werd de site toegewezen aan de Tolhuizers, een groep van jonge koppels en oudere alleenstaanden. De groep werkte het project verder ambitieus uit met een duidelijke visie op het wonen in de stad met onder meer autodelen en de interactie met de buurt. De groep richtte de vzw Tolhuizen op en deze werd op 5 december 2013 officieel eigenaar. Ondertussen heeft de groep ook een goedgekeurde stedenbouwkundige vergunning voor de zes wooneenheden en is de bouw afgerond. De verhuis volgde in 2018.

De zes huishoudens wonen in afgescheiden woonunits van zo'n 100 m². Ze delen een dakterras met zicht op de torens van Gent. Aan de gemeenschappelijke tuin liggen de andere gemeenschappelijke ruimtes: de polyvalente zaal met keuken, sanitair, de berging met wasplaats en de fietsenstalling.
Een mooie getuigenis van een van de gezinnen over compact stedelijk wonen in groep kan je hier lezen.

Meer info bij sogent(externe link) en bij de groep(externe link) en bij Studiolo architectuur.
Meer info over projectoproepen in het algemeen vind je in ons Draaiboek.

Instellen