Op de hotspot tussen Engeland en Wales

Vandaag was een dag vol contrasten in de Samenhuizenreis qua bezochte gemeenschappelijk wonen-projecten: landelijke projecten en in de stad, groot en klein qua opzet, met veel of weinig gemeenschappelijke ruimtes.

Het eerste project – Braziers Park – is een landelijk gelegen 17e eeuws landhuis met elf bewoners. Het was de eerste seculiere cohousing in het Verenigd Koninkrijk. De cohousing is een sociaal experiment rond menselijke conflicten. Geschokt door de tweede wereldoorlog waren de initiatiefnemers op zoek naar een antwoord op waarom het in Europa voor de tweede keer zo mis ging. 

Gratis wonen in ruil voor dienstverlening

De bewoners van Braziers Park wonen gratis in ruil voor vijfentwintig uur dienstverlening per week. Om de rekeningen te betalen worden er verschillende economische activiteiten: Braziers Park heeft een camping, er is een festivalterrein en soms dient het landgoed als trouwlocatie. “Dit brengt soms wel stress met zich mee”, aldus onze gids. Het landgoed heeft door de tijd heen een aantal beroemde bewoners gehad. Zo bracht Ian Flemming er zijn jeugd door en ook Mick Jagger verbleef er een tijdje.

Vervolgens leidt onze weg naar Stroud, vandaag een hotspot want het charmante stadje ligt nabij de grens tussen Wales en Engeland en de EK voetbalmatch tussen de twee is net gestart als we aankomen bij Coflats Lansdown. Onze gids vertrekt na het openen van de voordeur dan ook direct naar zijn privéwoonkamer om de tussenstand te checken. 

Coflats is ondergebracht in de gerenoveerde kapel in het centrum van Stroud. Het is een bijzonder project omdat een deel van de bewoners huurders zijn. In het oog springend zijn de manier waarop de bewoners aan klein wonen doen en het grote aantal trappen in het huis. 

Cohousing – de light versie

Springhill is gesticht door de dezelfde persoon als Coflats Lansdown – David Michael, maar is een compleet ander project. Het is een cohousing naar Scandinavisch voorbeeld: de wooneenheden zijn autonoom, maar er zijn veel gemeenschappelijke ruimtes en er wordt regelmatig samen gekookt. Springhill is met zeventig bewoners een van de grotere cohousings in het VK. 

Beide projecten van David Michael zijn “light versies” van cohousing. Van de bewoners wordt weinig vrijwilligerswerk verwacht en nieuwe bewoners worden niet aan een streng selectieproces onderworpen zoals bij andere projecten vaak wel het geval is. 

Ondertussen horen we dat Engeland Wales met 2-1 verslagen heeft – tot spijt van onze gids uit Wales. Hopelijk hebben de Rode Duivels zaterdag meer geluk.