Programma

De bestemming van de Samenhuizenreis 2019 is Denemarken en Zweden! Hieronder het beknopte programma. Een gedetailleerd programma volgt nog z.s.m. Let op, de oranje projecten zijn nog niet bevestigd, het is dus niet 100% zeker dat we die ook effectief kunnen bezoeken. We zoeken in dat geval uiteraard een alternatief. 

Programma

Dag 1: Antwerpen – Düsseldorf – Lübeck

Om 8u15 verzamelen we aan de Borsbeeksebrug in Antwerpen, de bus vertrekt om 8u30 stipt – dus zorg dat je zeker op tijd bent. Het eerste project dat we aandoen op onze weg naar Denemarken en Zweden is Wir Vom Gut in Düsseldorf. Dit statige ridderlandgoed net buiten Düsseldorf wordt bewoond door meer dan honderd mensen en ligt aan de rand van een natuurgebied. We schuiven er aan voor de lunch, en krijgen vervolgens een rondleiding door het project door de bewoners. Wir vom Gut is een mooi voorbeeld van een project met compacte wooneenheden, mede vanwege de uitgebreide gemeenschappelijke ruimtes. Na de rondleiding vertrekken we richting Lübeck. We dineren onderweg in de omgeving van Hamburg. ‘s Avonds komen we aan in de jeugdherberg "Vor dem Burgtor" in Lübeck. 

Dag 2: Lübeck – Himmelev – Kongens – Roskilde 

‘s Ochtends nemen we de veerboot richting Denemarken. Na aankomst gaan we eerst op bezoek bij Jernstøberiet. Dit is een multigenerationeel cohousingproject met 22 wooneenheden, gelegen in een oude metaalfabriek. In de late namiddag gaan we naar Lyngvang: een woongemeenschap voor 50-plussers in coöperatief model. ‘s Avonds slapen we in jeugdherberg Danhostel Roskilde. 

Dag 3: Roskilde – Malmö – Lund – Roskilde 

Vandaag steken we de befaamde brug tussen Denemarken en Zweden over. We zullen hier vier verschillende projecten bezoeken, te beginnen bij Kollektivhus Sofielund. Deze relatief grote cohousing (45 appartementen) bevindt zich in een buitenwijk van Malmö. We bekijken er o.a. de vele gemeenschappelijke ruimtes. Sofielund is een huurcoöperatie. We zullen ook lunchen in Sofielund. Vervolgens gaan we langs bij Russinet, een cohousing voor 50-plussers die geen inwonende kinderen meer hebben. De bewoners eten regelmatig samen en hebben verschillende gemeenschappelijke ruimtes. Daarna stappen we terug op de bus naar Slottet: een intergenerationele cohousing van 30 bewoners in Lund-centrum. We bezoeken vandaag ook de oudste cohousing in Lund: Regnbågen. In 1989 was de bouw van dit U-vormige project klaar. De bewoners eten 2x per week samen. ‘s Avonds keren we terug naar Denemarken en verblijven we opnieuw in jeugdherberg Danhostel Roskilde. 

Dag 4: Roskilde – Skibby - Jystrup – Lübeck

In de voormiddag gaan we op pad naar Svanholm: een omvangrijke woonwerkgemeenschap en ecovillage. Svanholm is vooral bekend vanwege het feit dat de bewoners hun inkomsten met elkaar delen en dat van de bewoners verwacht wordt dat ze allemaal zeer actief zijn in de woongemeenschap. Vervolgens gaan we in de namiddag naar Jystrup Savvaerk: coöperatieve cohousing voor huurders. Er zijn 20 wooneenheden en gemeenschappelijke ruimtes zoals een eetzaal, atelier en wasruimte. De bewoners organiseren samen één klusdag per maand. ‘s Avonds nemen we de veerboot terug naar Duitsland en overnachten we opnieuw in Lübeck. 

Dag 5: Lübeck – Steyerberg – Antwerpen

Na het ontbijt vertrekken we richting Steyerberg. In dit Duitse dorpje ligt de woongemeenschap en ecovillage Lebensgarten. Deze voormalige chemische fabriek en werkkamp voor dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog had eigenlijk een vakantiepark moeten worden, maar werd in de jaren ‘80 omgevormd tot een woongemeenschap. We blijven eveneens lunchen in Lebensgarten. Vervolgens rijden we via Hannover terug richting België. Rond 21u30 komen we aan in Antwerpen Berchem aan de Borsbeeksebrug.

Benieuwd?

Hieronder vind je de websites te bezoeken projecten en jeugdherbergen:

Wir vom Gut 
Jernstøberiet
Lyngvang (nog te bevestigen)
Sofielund
Russinet
Slottet
Regnbågen
Svanholm
Lebensgarten

Website jeugdherberg Lübeck
Website jeugdherberg Roskilde