Programma

Programma voor schooljaar 2020-2021: 

Les 1: zaterdag 17 oktober - START 

Hoe begin je aan een Samenhuisproject? Welk traject vat je aan en wat komt er bij kijken? Hoe belangrijk is het vormen van een visie op je project bij aanvang? Dit alles kom je in een notendop te weten bij deze sessie waarbij we de Samenhuizen Academy aftrappen. 

Lesgever: Luk Jonckheere - voorzitter Samenhuizen, mede-oprichter van cohousing La Grande Cense

Les 2: zaterdag 14 november februari - zonder visie ben je nergens: hoe schrijf je een goede interne en externe visie?

Hoe schrijf je een goede visie? Welke onderwerpen moeten daar zeker in staan en welke juist niet? Wat is het verschil tussen een interne en externe visie? Welke rol speelt PR in deze fase en hoe kun je dat aanpakken?

Lesgever: Annelies Bonneux - cohousing trajectbegeleider

Les 3: zaterdag 12 december - besluiten met plezier

Welke besluitvormingsmodellen zijn er en welke passen het beste bij jullie groep? Hoe kun je efficiënt vergaderen? En kan het dan ook nog gezellig zijn?

Lesgevers: 

Les 4: zaterdag 9 januari - gezocht: volk!

Je hebt een visie en een kerngroep. Hoe verzorg je je externe communicatie? Hoe trek je nieuwe mensen aan? Hoe zorg je voor een vlotte instap van nieuwe leden in de groep en in het proces?
Lesgever: Mia Vranken - groepsbegeleider en mede-oprichter van De Okelaar

Les 5: zaterdag 13 februari - Juridische structuren voor cohousing

Hoe geschikt is de VME (vereniging van mede-eigenaars) voor een cowonen- of cohousingproject? En hoe kan je je groep formaliseren in het voortraject en tijdens de bouwfase? Hiermee duiken we meteen in de zwaardere eerder technische thema's die we aansnijden met de Samenhuizen Academy. Je mag echter evenveel sessies omtrent de soft skills en het menselijke aspect van samenhuizen verwachten. 
Lesgever: Philippe Thion - advocaat en lector aan HoGent

Les 6: zaterdag 13 maart - centen op tafel

Welke kosten komen erbij kijken? Hoe schat je de haalbaarheid van een project in? Hoe stel je een investeringsplan en een liquiditeitsplan op?

Lesgever: Mark Van den Dries - groepsbegeleider en mede-oprichter van Brutopia

Les 7: zaterdag 17 april - dromen van je eigen stek

Hoe vind je een site voor je project? Wat is een geschikte site? Een Programma van Eisen maken: hoe doe je dat? Wat moet er in en hoe specifiek moet je zijn? Van welke wetten en regels moet je op de hoogte zijn?

Lesgever: 

Les 8: zaterdag 8 mei - samenwerken met een architect / samen bouwen

Architecten zijn het doorgaans niet gewend om met een grote groep mensen samen te werken. Hoe pak je dit als groep aan? Hoe samen bouwen? 

Lesgever: