Samenhuisverhalen

Samenhuizen, waarom zou je er wel of niet aan beginnen? Welke vormen van samenhuizen bestaan er allemaal? Welke vorm past bij mij? Steeds meer mensen stellen zich deze vragen. Op deze pagina verzamelen we verhalen over samenhuizen - elke maand zal er een nieuw verhaal verschijnen. Het zijn vraaggesprekken met diverse samenhuizers die vertellen over hun eigen project en je meenemen in hun leefwereld. 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via info@samenhuizen.be of via 0489 92 64 64 (tijdens kantooruren). Bij ons langskomen mag ook, je vindt ons in de Vooruitgangstraat 323 in Schaarbeek (graag een afspraak maken op voorhand).

Hier een overzicht van de tot nu toe verschenen verhalen: 

De afgelopen tijd kwam Cohousing Waasland meermaals in het nieuws, vooral na de feestelijke opening van het project eind 2018. Samenhuizen vzw stond dan ook te springen om er zelf eens een kijkje te gaan nemen en sprak met drie bewoners. “De groep heeft elkaar inmiddels echt door en door leren kennen”.

Samenhuizen ging op pad in Antwerpen. In de wijk Seefhoek delen Linne (22) en Rahimgul (20) met twee andere huisgenoten een huis. Linne komt uit Antwerpen, Rahim oorspronkelijk uit Afghanistan. Ze leerden elkaar kennen via CURANT, een project van de Stad Antwerpen dat jonge vluchtelingen aan lokale jongeren koppelt om samen te huizen via een buddy-systeem. Linne en Rahim zijn positief: “We leren hier veel van elkaar”.

Wist je dat sommige Vlaamse gemeenschappelijke woonprojecten al bijna dertig jaar bestaan? Samenhuizen ging op bezoek bij zo’n oude rot in het vak: De Haringrokerij. Bewoner van het eerste uur Frederik Janssens vertelt over het groepsleven in dit monumentale pand in hartje Antwerpen: “We delen veel met elkaar, leuke en minder leuke dingen, maar dat past bij ons als mensen”.

Wat je zelf doet, doe je beter. Dat moeten de initiatiefnemers achter HuisElf – Bruno Verschaeve en Helene Erauw – gedacht hebben toen ze hun zelfbouw cohousingproject in Lebbeke startten. Nu de initiatiefnemers tien jaar bezig zijn, kwam Samenhuizen polshoogte nemen: “De realiteit is beter uitgepakt dan we op voorhand dachten”.

Een gemengde groep van negen huishoudens begon bijna tien jaar geleden te bouwen aan de thuis van hun dromen: DSDS in Sint-Amandsberg (Gent), een voormalige school met een gedeelde tuin. Tom en Marieke vertellen over hun ervaringen: “Deze manier van wonen vraagt veel overleg en duidelijke afspraken, maar brengt uiteindelijk ook veel op”.

Betaalbaar wonen voor minderjarige vluchtelingen en andere kansengroepen, waar kan het vandaag nog? House of Colours maakt het mogelijk in de omgeving van Turnhout: “We wonen hier samen als één groot gezin”. Samenhuizen ging langs voor een tas koffie bij initiatiefneemster Hilde Stockman en de andere bewoners.

Mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek die in hartje Brussel samenwonen met senioren en starters in een gemeenschappelijk woonproject, het gebeurt al in het Project Samenhuizen. En volgens de bewoners is het een formule die werkt: “Ik woon hier doodgraag, ik wil hier nooit meer weg!”

In een grootstad wonen maar toch een grote tuin hebben, voor veel mensen is dit een droom. Hoe bereik je zoiets? Samenhuizen ging op de koffie bij Youri De Pelecijn en Vera Verhaert. Zij zijn bewoners van De Kazerne en trotse eigenaars van een grote gedeelde tuin in Deurne (Antwerpen).

Steeds minder mensen willen hun laatste levensfase doorbrengen in een woonzorgcentrum – zo bleek uit mediaberichten de afgelopen tijd. Welke opties zijn er qua gemeenschappelijk wonen voor ouderen? Samenhuizen vzw nam polshoogte bij Abbeyfield in Watermaal-Bosvoorde (Brussel) en ging op de koffie bij bewoners Xavier, Marie-Jeanne en Nicole en Abbeyfield-vrijwilligster Danielle.

Cohousing wordt soms gezien als de woonvorm voor de “happy few” – wat prijsgewijs in de realiteit vaak klopt. Hoe houd je een cohousing betaalbaar voor een zo breed mogelijk publiek? En hoe zorg je voor zoveel mogelijk diversiteit in een woonproject? Samenhuizen vzw ging rond deze thema’s het gesprek aan met de initiatiefnemers van De Okelaar – Joost Callebaut en Mia Vranken.

Hoe is dat nu eigenlijk, met kinderen in een cohousing wonen? Waarom zou je er wel of niet aan beginnen? Samenhuizen vzw zocht het voor je uit. Op een zonnige dag begin september reisden we af naar Cohousing Vinderhoute om op de koffie te gaan bij Koenraad Depauw, vader van Jolan en Ana en partner van Katrijn Zaman.