Samenhuizen in hoeves

"Minister Schauvliege wil leegstaande hoeves in het Pajottenland herbestemmen", dat horen we graag. Al jaren ziet Samenhuizen vzw de mogelijkheden van leegstaand landbouwpatrimonium i.f.v. het herwaarderen en doen heropleven van landelijke gemeenten, het hergebruik van de gebouwen op zich, de bestaande ruimte zo optimaal mogelijk in te zetten, de mensen terug in contact te brengen met de aarde die hen voedt,....

Het is een droom van veel cohousing adepten: een hoeve, met al zijn ruimte en mogelijkheden, omvormen tot een levendige gemeenschap die in relatie met het dorp, met respect voor de bestaande context en een doordachte aanpak van o.a. de mobiliteit een nieuw elan kan geven aan de hele omgeving.

Het plan van minister Schauvliege komt dus niets te vroeg. We zijn er klaar voor. Ideeën en goesting zat. In heel Vlaanderen, en zeker ook in het Pajottenland, zijn verschillende initiatiefgroepen druk zoekende hoe ze een hoeve in gebruik kunnen nemen als woongemeenschap. Met deze krijgen ze wellicht een beetje wind onder de vleugels. De (on)betaalbaarheid van wonen, de druk op de huurwoningen in de stad, de demografische ontwikkelingen, ... dwingen ons om creatieve woonoplossingen te zoeken. En daar is het hergebruiken van hoeves zeker één van. We zijn dus zeer blij met dit initiatief.

In de pers:
Persinfo
Ter Zake, vanaf minuut 30 ongeveer
– regionaal: Editiepajot en RingTV

Categorie: