UK here we come!

Het is eindelijk zo ver: Samenhuizen gaat op reis – naar the UK! Op het programma staan zeven zeer verschillende gemeenschappelijk wonen-projecten verspreid door het hele land.  

’s Ochtends aan station Gent-Sint-Pieters (de opstapplaats voor de reis) is iedereen op tijd en enthousiast ondanks het vroege tijdstip. Na een tweede stop nabij Brugge vertrekt de bus naar Duinkerke voor de oversteek naar Dover. 

Ik zag een interessant gemeenschappelijk wonen-project, krijtrotsen (!) en een heel gemengd reisgezelschap.

Ik merkte dat de gemiddelde Samenhuizenreiziger milieubewust is. Opvallend detail: van de 50 deelnemers heeft meer dan de helft vegetarisch doorgegeven als maaltijdkeuze.

Ik hoorde dat veel Samenhuizenreizigers op zoek zijn naar inspiratie omtrent gemeenschappelijk wonen in het Verenigd Koninkrijk. Sommigen willen die inspiratie gebruiken om in België een nieuw gemeenschappelijk wonen-project op te zetten, anderen kijken naar manieren om bestaande projecten te verbeteren. Nog anderen zijn op reis om in het kader van hun beroep inspiratie op te doen. 

Old Hall: pionier in zijn soort

De eerste cohousing die we bezoeken is Old Hall, een van de eerste in het Verenigd Koninkrijk en gevestigd in een prachtig landhuis. Het is een woon- / werkproject dat al bestaat sinds 1974.  De ongeveer vijftig bewoners werken bijna allemaal parttime om daarnaast karweitjes in Old Hall op te knappen zoals koken voor de gemeenschap, koeien melken, tuinieren en algemeen onderhoud.

De bewoners van Old Hall delen heel veel: ze eten twee keer per dag samen, delen tuinen, badkamers en vele gemeenschappelijke ruimtes. Daarnaast heeft iedereen ook een privéruimte. De bewoners van Old Hall lijken vooral heel gelukkig met hun manier van samenleven en zijn in die zin al een inspiratie op zich.