Co-wonen
Bewoond

Samenleefproject De Kaasdroger

type bewoners
Gezinnen
aantal units
5
adres

Klein-Heidestraat 28 A, B, C, D, E
3370 Neervelp
België

contactpersoon
Benoît Smets
telefoon 0498/546549

De Kaasdroger is een samenlevingsproject gesitueerd in een beschermde vierkantshoeve in het hart van Neervelp. De Kaasdroger bestaat uit een woonerf waar 4 gezinnen elk een eigen woning hebben en een coöperatieve cowerkplek die De Broeikas heet. De Kaasdroger bestaat dus uit 5 units: 4 woonunits met privatief karakter en 1 werkunit die openstaat voor een bredere community.

De vijf units zijn verbouwd op een ecologische manier. Enkele aandachtspunten daarbij waren:

  • Verbouwing van een bestaand pand gelegen in een dorp met nabijheid van openbaar vervoer
  • Gebruik van natuurlijke materialen in de constructie (gelabeld hout, leem,...) en de isolatie (lage-energie-woning: stro, kalk-hennep, schelpen, cellulosevlokken,...)
  • Doordachte energiesystemen (zonneboiler, centrale pellet-verwarming, warmtewisselaars,...)
  • Rationele watertechnieken (doorgedreven recuperatie van regenwater, spaarsystemen,...)

In de tuin volgen we het ritme van de seizoenen. Er is een oude boomgaard die langzaam aan wordt verjongd. Een bloemenweide, een composthoop, een kippenweide, een pingpongtafel,... De takkenwallen en steenhoopjes geven onderdak aan vele dieren. Er werd recent ook een voedselbosrand aangelegd. Elke woning heeft ook een stukje eigen privé-tuin die wordt ingericht naar eigen behoeftes.

Het woonproject startte in 2007, kende een verbouwfase van een aantal jaren. Mensen komen en gaan in het ritme van het leven. Elke nieuwe bewoner kleurt het project. In die zin is het dynamisch van aard en steeds in evolutie. De vier gezinnen organiseren zich in een woonerf. Ze delen een binnenerf, een grote tuin en een aantal bijgebouwen. Via regelmatig overleg geven ze vorm aan het geheel. De samenwerking verloopt eerder projectmatig en af en toe zijn er werkdagen voor het realiseren van grotere klussen. Zo is er momenteel een gemeenschappelijk werkhuis dat wordt afgewerkt. De zoektocht naar een fijne balans tussen ‘samen’ en ‘autonoom’ is een blijvend groei- en zoekproces voor alle betrokkenen.

In de grote schuur huist de coöperatie De Broeikas. Met meer dan 300 vennoten bouwt De Broeikas aan een Labo voor een Warme Wereld. Een community van een 30-tal mensen komt hier op regelmatige basis cowerken en ondersteunt elkaar in hun initiatieven als mens en ondernemer. De Broeikas is een coöperatieve vennootschap. Er wordt geëxperimenteerd met een open organisatiecultuur en gedeeld leiderschap. Verbindende communicatie staat daarbij centraal. In verschil leren samenwerken, zowel de ‘ja’ als de ‘nee’ op een verbindende manier durven brengen naar mekaar, handelen vanuit energie en ‘zijn’, het doen daaruit laten ontstaan. Dat is wat De Broeikas in de wereld wil zetten. De Broeikas is ook een plek waar we geloven dat ontmoeting en creativiteit leiden tot boeiende experimenten.

Voor de samenhuisdag 2022 bieden we een rondleiding aan op zaterdag 21 mei om 14u. We vertellen je meer over het woonerf, over de cowerkplek, over de bio-ecologische verbouwwijze en beantwoorden graag al je vragen. Welkom!

Meer info over het woonproject kan je lezen op de website van De Kaasdroger: website samenleefproject
Over de community van De Broeikas, het cowerken en de zaalverhuur: website van De Broeikas.

Rolstoeltoegankelijkheid
Ja, er is ook een parking voor minder-validen
inschrijven?

Foto's