Blogs

BLOG | SAMENHUIZENREIS '22 | Boschgaard in de kijker.

Isabelle
Geplaatst op  

27/06/2022

Van 3 - 6 juni 2022 reisde Samenhuizen vzw langs woongemeenschappen in Vlaanderen en Nederland.
We bezochten 9 projecten op 4 dagen tijd en gingen op zoek naar inspiratie én kennismaking. 

Nu blikken we terug op een geslaagde reis en zetten de bezochte projecten één voor één in de kijker.

Boschgaard in de kijker.

Op dag twee van de Samenhuizenreis '22 rijden we richting Nederland voor een bezoek aan Boschgaard.

Toekomstig bewoner Peter Bakker is onze gids. De Boschgaard is ontstaan vanuit een krakerscollectief dat de site bezette en uiteindelijk aan tafel ging zitten van de sociale huisvestingsmaatschappij (wooncoöperatie Zayaz). Er is een optie om dit project ooit uit te laten groeien tot een wooncoöperatie.

Het project combineert duurzaam bouwen en zelfwerkzaamheid en is daarmee op dit gebied een pionier in Nederland. Het is een woonproject dat duurzaamheid ernstig neemt en dat in samenwerking met de woningcoöperatie 19 sociale huurwoningen en een buurtcentrum neerzet in Den Bosch Oost. Het initiatief startte in 2018, de 25 à 30 bewoners willen einde 2023 verhuizen naar hun nieuwe woonplek. De 3 op te richten gebouwen tellen samen 19 units van tussen de 48 en 93m2 groot met eigen sanitair en keuken (dat is een voorwaarde in Nederland om subsidie te kunnen krijgen) en gemeenschappelijke ruimte per gebouw.

Omwille van het zelfbeheer geeft Zayaz maandelijks een bedrag terug aan de toekomstige bewoners. Die komen nu al één dag per week klussen op de plek.

Wat het project uniek maakt is dat dit het eerste woningbouwproject in Den Bosch is dat met zoveel mogelijk hergebruikte materialen wordt gebouwd. Geen nieuwe producten dus, maar materialen die vrijkomen uit sloop- en renovatieprojecten.
Het is in Den Bosch bovendien het eerste bouwproject binnen de sociale huur en waarbij het initiatief volledig van de toekomstige bewoners komt. Zayaz financiert en blijft eigenaar van het pand, maar de toekomstige bewoners hebben het eigenaarschap over het project. Ze beheren het onderhoud en beslissen over de keuze van nieuwe bewoners.

Aansluitend bij het pand ligt een landbouwgrond van 1ha dat omgedoopt werd tot 'De Graafse Akker'. Ze kochten die grond aan via crowdfunding.

In het buurtcentrum dat aan de straatkant ligt, komt o.a. een ontmoetingsruimte, een workshopruimte en een buurtwerkplaats. Deze laatste is al gebouwd en werd omgedoopt tot de Buurtschuur. Ook deze ruimte en de activiteiten die daarin zullen plaatsvinden zullen door de bewoners met de buurt worden gerund.

We rijden van deze werf naar een oud centraal wonen project : Lismortel te Eindhoven.
Benieuwd? Lees onze volgende blog in deze reeks ' SAMENHUIZENREIS '22 - CW Lismortel in de kijker'.

Ga je graag zelf mee op de volgende reis?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Inschrijven kan hier of onderaan de webpagina.

Volg Boschgaard op facebook en instagram of neem een kijkje op hun website.

Samenhuizen vzw