Blogs

BLOG | SAMENHUIZENREIS '22 | Cohousing Eikenberg in de kijker.

Isabelle
Geplaatst op  

27/06/2022

Van 3 - 6 juni 2022 reisde Samenhuizen vzw langs woongemeenschappen in Vlaanderen en Nederland.
We bezochten 9 projecten op 4 dagen tijd en gingen op zoek naar inspiratie én kennismaking. 

Nu blikken we terug op een geslaagde reis en zetten de bezochte projecten één voor één in de kijker.

Cohousing Eikenberg in de kijker.

Het laatste bezoek van de Samenhuizenreis '22 gaat door in Cohousing Eikenberg te Brugge.

Het verhaal van Cohousing Eikenberg begint einde 2015. In de groene rand van Brugge stonden 2 woningen op een stuk grond van 3000m2 en het stadsbestuur gaf toestemming om aan inbreiding te doen. Bij de buurman werd nog eens 1200m2 achtertuin bij gekocht.

In 2016 en 2017 werd een groep gevormd, een vzw opgericht en een visie uitgewerkt. In februari 2018 werd de bouwvergunning verleend en de bouw ging van start in oktober datzelfde jaar. Een van de bestaande woningen werd gesloopt, het andere werd vakkundig gestript en vakkundig verbouwd. De overige 17 units zijn nieuw en passief gebouwd. Het paviljoen is opgetrokken in houtskelet.

De cohousing telt 18 wooneenheden en een gemeenschappelijk paviljoen op een terrein van 4100m2, met veel groene ruimte en toch vlakbij de Brugse binnenstad. Elke privéwoning heeft alle voorzieningen (woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamers) een eigen tuintje of een terras/balkon. Daarnaast delen de bewoners een grote tuin, een gemeenschappelijk paviljoen (met logeerkamers en vergaderruimte), een wasplaats, een atelier en fietsenberging. 6 appartementen worden verhuurd: 3 via Wooncoop, 3 via private huur.

Er woont een gemengde groep van 25 volwassenen (tussen 26 en 73 jaar) en 14 kinderen (tussen 0 en 13 jaar). Om de twee maanden is er vergadering, elke 10e v/d maand is er een bewonersmoment. De 3de vrijdag van de maand is er Café Eikenberg (ook voor de buurt). De laatste zondag van de maand is er collectieve klusdag.

Cohousing Eikenberg heeft verregaande ecologische ambities. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar wel natuurlijke energiebronnen: de zon (via zonnepanelen) en aarde (via geothermische diepteboringen). De woningen zijn passief gebouwd en dus optimaal geïsoleerd en geventileerd. Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk gefilterd hemelwater, niet alleen voor sanitaire, maar ook voor de douches en vaatwas. De groendaken zorgen voor koelte in de zomer en dragen, samen met de grote gemeenschappelijke tui, bij tot meer biodiversiteit met veel vogels en insecten.

De bewoners stimuleren elkaar om hun ecologische voetafdruk te verkleinen: afval verminderen, autodelen, korte keten ...

Na een gezellige lunch bij Eikenberg en een rondleiding in kleine groepjes gaan we naar het station om de trein naar huis te nemen.

Ga je graag zelf mee op de volgende reis?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Inschrijven kan hier of onderaan de webpagina.

Volg Cohousing Eikenberg op facebook of neem een kijkje op hun website.

Samenhuizen vzw