Blogs

BLOG | SAMENHUIZENREIS '22 | Cohousing Waasland in de kijker.

Isabelle
Geplaatst op  

27/06/2022

Van 3 - 6 juni 2022 reisde Samenhuizen vzw langs woongemeenschappen in Vlaanderen en Nederland.
We bezochten 9 projecten op 4 dagen tijd en gingen op zoek naar inspiratie én kennismaking. 

Nu blikken we terug op een geslaagde reis en zetten de bezochte projecten één voor één in de kijker.

Cohousing Waasland in de kijker.

Na ons bezoek aan De Haringrokerij (lees de blog hier) rijden we naar Sint-Niklaas voor een bezoek aan Cohousing Waasland.

In de Noordelijke stadsrand ligt een compleet nieuwe gebiedsontwikkeling, Cohousing Waasland maakt er met zijn 22 units deel van uit. De cohousing is bewoond sinds 2017.

In dit project heeft iedereen (VME) een volledig uitgeruste passiefwoning (80-165m2) met terras. Daarnaast wordt er een grote (moes)tuin gedeeld, een paviljoen met gemeenschappelijke keuken en berging, een wasplaats en een fietsenberging. Er zijn gastenkamers voor gemeenschappelijk gebruik. Alle units hebben hun terras aan de tuinzijde. De mooi ogende fietsenberging geeft plaats aan 83 fietsen, maar dat blijkt nog te weinig te zijn.

Cohousing Waasland is een intergenerationele cohousing met gezinnen en alleenstaanden van alle leeftijden. Ze telt 63 bewoners.

Er is gekozen voor hernieuwbare energie, zo ligt het hele noordelijke dak vol zonnepanelen. Elke wooneenheid heeft een warmtepomp (15 grondboringen in totaal, een buizensysteem van 2700km) die is aangesloten op een collectief geothermisch net. In de tuin vangt de wadi het overtollige regenwater op wanneer de regenwaterputten overstromen. Circusol hielp hen aan zonnepanelen.

De bewoners komen maandelijks samen in een 'co-sessie' en zij georganiseerd in kleinere werkgroepen, waar ieder naar zijn eigen talenten en mogelijkheden bijdraagt. Die werkgroepen kunnen wijzigen of zelfs tijdelijk worden opgericht i.f.v. de noden van dat moment. Zo zijn er een technische en juridisch-financiële werkgroep, een werkgroep die zich bezighoudt met de externe communicatie en een aantal mensen zetten zich in voor het beheer van de tuin. Werkgroep 'cohesie' organiseert activiteiten om het groepsgebeuren te versterken en werkgroep 'visie' denkt na over hoe we het samenleven nog kunnen verbeteren.

De bewoners helpen elkaar als goede buren en beheren de site in overleg. Ze streven naar consent besluitvorming voor elke beslissing. Ze proberen ook geregeld samen te ontspannen om de cohesie van de groep te bevorderen. Maandelijks is er een klusdag.

Ze werken samen met het lokale SVK voor het verhuur van één van de woningen aan een Syrisch gezin.
De bewoners betalen elke maand 10€/unit in een reservefonds.

We overnachten in Gent en rijden de volgende ochtend naar Cohousing Padua in Gentbrugge.
Benieuwd? Lees onze volgende blog in deze reeks 'SAMENHUIZENREIS '22 - De tuin van Padua in de kijker'.

Ga je graag zelf mee op de volgende reis?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Inschrijven kan hier of onderaan de webpagina.

Volg Cohousing Waasland op facebook of neem een kijkje op hun website.


Samenhuizen vzw