Blogs

BLOG | SAMENHUIZENREIS '22 | De Okelaar in de kijker.

Isabelle
Geplaatst op  

27/06/2022

Van 3 - 6 juni 2022 reisde Samenhuizen vzw langs woongemeenschappen in Vlaanderen en Nederland.
We bezochten 9 projecten op 4 dagen tijd en gingen op zoek naar inspiratie én kennismaking. 

Nu blikken we terug op een geslaagde reis en zetten de bezochte projecten één voor één in de kijker.

De Okelaar in de kijker.

Na ons bezoek aan GUMM cohousing (lees de blog hier), gingen we terug op pad richting Wolvertem.
Hier bezoeken we Cohousing De Okelaar.

De Okelaar is een vernieuwbouw van een oude school met klooster naar een cohousing van 23 units in de dorpskern van Wolvertem. In 2012 werd CVBA-SO 'De Okelaar' opgericht. De Kerngroep werd geleidelijk uitgebouwd. In 2014 werd de notariële akte verleden, waarbij de parochie de site als volgt verkocht:

- CVBA-SO De Okelaar heeft het paviljoen, de tuingrond en de parking gekocht.
- De bewoners/investeerders hebben hun (niet gerenoveerde) woonunits gekocht.
- De parochie heeft 2 woonunits behouden: deze worden als deel van de koopprijs door CVBA-SO De Okelaar verbouwd.

De Okelaar werd verbouwd met volgende ontwerpprincipes:
1. levenslang wonen
2. rolstoeltoegankelijk wonen
3. betaalbaar wonen
4. intergenerationeel wonen

13 wooneenheden worden in de zomer van 2016 casco opgeleverd. In de winter van 2016-2017 zijn de bewoners van de lagere school verhuisd naar hun wooneenheden in klooster en kleuterschool. In 2017 start dan de tweede fase van de verbouwingen: de 8 wooneenheden in de lagere school worden gerenoveerd. De verbouwingen zijn klaar in 2019. Tijdens de verbouwingsfase was er een instroom van gemiddeld 3 bewoners/jaar.

De rechtsvorm is een VME voor de individuele woningen in combinatie met een coöperatie voor de gemeenschappelijke functies. Elke bewoner is dus eigenaar en heeft één of meer aandelen in de coöperatie. Op de aandelen wordt een dividend van 2% uitgekeerd.

Elke bewoner heeft een privé unit en er zijn ruime gemeenschappelijke voorzieningen: een polyvalente ruimte die verhuurd wordt, een ruime commonhouse met keuken en gezellige leemkachel (rocketstove), logeerkamers, winkeltje (wordt nu gebruikt als een kleine keuken voor de gasten), wasbar, tuin, fietsenstalling, ...

De Okelaar biedt een thuis aan alleenstaanden en gezinnen van alle leeftijden, die samen als groep in deze gemeenschap leven. Er zijn 10 units in het hoofdgebouw (het vroegere klooster) en 13 in de bijgebouwen. De praktijkruimte wordt gehuurd door verschillende therapeuten.

Op dit ogenblik is er een werkgroep Onthaalbeleid om nieuwe bewoners wegwijs te maken. Er is één burendag* per maand. *Een burendag is een werkdag waar de bewoners zich buigen over de gemeenschappelijke taken.

De verwarming gebeurt via een collectief houtvergassingssysteem. Er is een groendak met een helling van 45° en er zijn 63m2 zonnepanelen voor de zonneboiler. De zonnepanelen werden via Noordlicht geïnstalleerd.

Eén woning is specifiek voorzien voor oudere bewoners. In deze, volledig rolstoeltoegankelijke, (kamer)woning delen 3 bewoners een gemeenschappelijke leefruimte, maar beschikken ook elk over een eigen slaap- en badkamer. In het C-gebouw (de voormalige lagere school) zijn ook 4 kamers te huur. Deze kunnen gehuurd worden als een extra slaapkamer door de bewoners, bijvoorbeeld voor een tiener.

Op 03/09/22 viert het project haar 10-jarig bestaan.

Na ons bezoek aan de De Okelaar rijden we richting Leuven, voor een bezoek aan Cohousing De Sijs.

Benieuwd? Lees onze volgende blog in deze reeks 'SAMENHUIZENREIS '22 - Cohousing De Sijs in de kijker'.

Ga je graag zelf mee op de volgende reis?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Inschrijven kan hier of onderaan de webpagina.

Volg Okelaar op facebook of neem een kijkje op hun website.
Samenhuizen vzw