Nieuws

Samenhuizen verbindt over de grenzen heen

samenhuizen
Geplaatst op  

22/09/2021

Deze herfst is een tijd van ver uitreikende verbindingen geworden.
Onze Samenhuizenreis leek hiertoe een eerste aanloop, met bezoeken aan onze Waalse broeders. Met 40 belangstellenden maakten we kennis met vier heel uiteenlopende samenwoonprojecten: La Sève (kleine wooncoöperatie), Vevy Wéron (ecodorpje), Gache Warache (tiny houses, valt in Wallonië onder ‘Habitat Léger’) en Seucha (ecologische koopwoningen).
Dan volgde de kick-off activiteit van BelgEco, de vers gestarte vereniging voor ecodorpen en eco-gemeenschappen, die door ‘Samenhuizen vzw’ samen met onze Franstalige tegenhanger ‘Habitat et Participation asbl’ op de rails is gezet. Alweer een verbindend initiatief. Het werd een hartverwarmend en hoogst boeiend Nazomer Weekend, waarin kennismakingsrondes, workshops en informatieve sessies elkaar afwisselden. Zie: verslag op de website van BelgEco
Begin oktober – in het kader van het Europees WESEEN project (zie: artikel over een vorig werkweekend) troonden we enkele mensen van BelgEco mee naar de Franse Alpen om in Karma-Ling, een boeddhistische woongemeenschap, de krijtlijnen uit te tekenen en in te vullen van een regionaal eco-gemeenschappen netwerk met Frankrijk en Nederland. Zie: verslag op GEN-Nederland.
En tenslotte namen enkele mensen van Samenhuizen in een Duits ecodorp deel aan de trainingsweek ‘The Art of Networking’ met tientallen tips en methodieken om ons aller Samenhuizen netwerk in samenhang met het BelgEco netwerk te versterken. En meteen hadden we heel wat interessante uitwisselingen met trekkers uit onze nabije buurlanden (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje). Door intensieve contacten met actieve mensen uit Kroatië, Slovenië, Hongarije en Polen creëerden we zelfs verbindingen die verder uitreiken. (zie groepsfoto) Het goede gevoel dat er overal mensen bewust mee timmeren aan een beter verbonden samenleving geeft zo veel energie en wakkert onze goede Vlaamse ‘goesting’ aan.
Luk J, Samenhuizen vzw