Verhalen

SAMENHUIZER VAN DE MAAND | Nicky Borremans

Bernard
Geplaatst op  

10/08/2023

Elke maand benoemt Samenhuizen vzw één samenhuizer tot 'Samenhuizer van de maand'.
Via 10 korte vragen schetsen we een portret van deze persoon én achterhalen we wat deze persoon nu net
zó bijzonder maakt. ✨

Deze maand ontmoetten we Nicky Borremans!

Ken jij ook iemand die het verdient om eens in de kijker te worden geplaatst? 
Laat het ons weten! Klik hier.

10 vragen aan dé Samenhuizer van de maand

Ik woon in ...
diverse leefgemeenschappen in het verleden, momenteel aan de slag als therapeute in woongemeenschap De Okkernoot en mogelijkheden aan het zoeken om een alternatieve woonvorm op te starten.

Ik woon er als / met ...
alleenstaande

1. Wat maakt je 'oh zó gelukkig'? 

Samen met gelijkgestemden ZIJN, vertellen en luisteren naar levensverhalen. Mekaar inspireren en ervaringen delen, dat doet mijn energie bruisen en stromen.
Kunnen relativeren wat er fout loopt en begrijpen welke lessen we daaruit mogen leren, zonder schuld te geven of te dragen. Het leven hier op aarde zie ik als een experiment, er is geen handleiding, elk individu krijgt een rugzakje mee, dat je gaandeweg kan bijvullen of lichter maken. Kansen zien bij wat er op mijn pad komt en openstaan voor ontmoetingen, dat is mijn drijfveer!

2. Waarom heb je er voor gekozen om te gaan samenhuizen?

Reeds als kind vertoefde ik graag in een gemeenschap.
Ik groeide op in een gezin met 3 zussen, een grote familie met neven en nichten, actief in de jeugdbeweging, op kamp gaan met allerlei organisaties, gezamenlijke evenementen realiseren, als theatergroep rondtoeren ... Samen creatief bezig zijn geeft mij meer voldoening dan in mijn eentje iets tot stand te brengen.

Spontaan zorgen voor anderen om mij heen geeft mij ook een goed gevoel, dat zit in mijn genen en dat deed ik al heel jong voor mijn 2 jaar jongere zusje met een mentale beperking. Ik besef dat we elk onze talenten en schaduwkanten hebben. Door samen te leven in dezelfde woonomgeving krijg je meer kansen om te doen waar je goed in bent en bij te schaven wat je minder goed doet, je buur of metgezel zal je appreciëren of attent maken op wat beter kan.

Ik geloof dat ik als mens kan evolueren, aangenamer worden in groepsverband en persoonlijk de beste versie van mijzelf mogen ontplooien.

3. Welk gerecht doet het altijd goed in je woongemeenschap én wil je het recept met ons delen?  👨‍🍳

SOEP!
Er zijn oneindig veel variaties mogelijk, naargelang welke groenten er ter beschikking zijn. Heb je restjes van een vorige maaltijd dan kunnen die in soep verwerkt worden.
Van lente tot herfst vind je in de natuur allerlei eetbare planten die we kunnen toevoegen aan soep om ze nog voedzamer te maken, zoals netels, zevenblad, lavas, melde ...
Soep is makkelijk te verdelen, als er onverwachte gasten bij aanschuiven aan tafel kan de soep wat verdund worden en de porties aangepast. Je kan er pastasoorten, aardappels, rijst of peulvruchten aan toevoegen om er een volwaardige maaltijdsoep van te maken.

4. Wat beschouw je als je grootste prestatie? 💪

Ik ben een pionier.
Als ik een droom wil waarmaken ga ik op zoek naar mensen die dezelfde droom koesteren. Met enthousiasme en wilskracht heb ik groepen samengebracht en mee ondersteund zodat er initiatieven zijn uitgegroeid tot waardevolle projecten. Zo is er nu een Steinerschool in Anderlecht, een Freinetschool in Alsemberg en vele groene speelplaatsen in Brusselse scholen met speelnatuur.
Ik was erbij toen De Okelaar werd opgestart, medeoprichter van De Welenhoeck en momenteel de eerste hondentherapeut voor volwassenen met ASS in de woongemeenschap De Okkernoot te Halle.

5. Als je één ding kon veranderen aan je woongemeenschap, wat is dat dan? 

Vaststaande regels, reglementen, statuten, sancties ...
Het zou zo mooi zijn als elkeen uit zichzelf de nodige taken, werkjes, verantwoordelijkheden zou opnemen en uitvoeren.
Uit respect voor de medebewoner, gastvrij voor bezoekers en om zelf het gevoel te hebben dat je een schakel van de ketting bent. Aanvankelijk, met de pioniersgroep, lukt dat meestal. Later, als de groep uitbreidt, wordt de missie en visie vaak anders geïnterpreteerd of niet nageleefd.
Dat vraagt dan overleg en meer duidelijkheid en concrete afspraken.

6. Wat is je favoriete geur?  

Vlierbloesem, die geur vang ik op in zelfgemaakte vlierbloesemsiroop, zodat ik er een heel jaar van kan genieten!


7. De grootste les die je van samenhuizen geleerd hebt is ...

Alles is voortdurend in beweging, ook ikzelf en de dynamiek van een groep.
De kunst is van geen bepaalde definitieve verwachtingen te koesteren, maar te vertrouwen op het proces dat zich ontvouwt.

Zich flexibel opstellen en bijsturen zonder te willen overtuigen, wel met de nodige toelichting, zonder al te veel emoties. Ik heb leren "verbindend communiceren" en dat helpt mij om anderen beter te begrijpen en het samenleven aangenamer te maken.

8. Hoe kom je tot rust? 🧘

In de natuur vooral, wandelend met mijn hond. Muziek beluisteren, zingen, dansen, taichi, chiqong, luisterend naar podcasts, boeiende films kijken, in rustig gezelschap vertoeven rond een kampvuur, rituelen uitvoeren, trommelend op mijn sjamanendrum, ...
Een gevoel van vloeiende harmonie oproepen, evenwicht in lijf, verstand en gevoel, dat geeft mij rust.

9. Wat bewonder je het meest aan een andere woongemeenschap? Wil je delen over welke gemeenschap het gaat? 🙌

Ik heb het ontstaan van De Okelaar van bij het begin gevolgd en bewonder het resultaat!
Zelf kies ik voor een ecovillage-model, meer zelfvoorzienend qua energiegebruik, met permacultuur voedselbos en moestuin, meer geïntegreerd in de natuur. Dat is in Wolvertem niet mogelijk.

Voor mensen die dichter bij de stad willen wonen vind ik De Okelaar wel een pareltje. De samenwerking met de architect, integratie van boomstammen, groendak, het bouwkamp, transparante boekhouding, integratie in de buurt, boeiende activiteiten, lekkere maaltijden, werkweekends, ... Naar mijn gevoel een geslaagd cohousingproject!

10. Wat is, volgens jou, een belangrijke eigenschap om in een woongemeenschap te leven?

Solidariteit, gemeenschappelijke aansprakelijkheid voor alle aspecten van het samenwonen. Behandel je medemens zoals je zelf behandelt wil worden en draag zorg voor de materialen die je samen gebruikt.
Door veel en open te communiceren leer je jezelf en anderen beter begrijpen. Samen blije momenten delen en het kleine appreciëren, beseffende dat iedereen uniek is en dat we andere waarden nastreven, maar daaraan willen tegemoetkomen.


BONUS - Shout out to ...   📢

Er leven héél wat interessante personen en projecten in jouw netwerk. Ken jij iets of iemand die zéker een mention verdient? Zo iets/iemand die we eigenlijk allemaal zouden moeten kennen ... Shoot! 

Reinout Keymolen, bezieler van het project Welenhoeck, tracht voor de 2e maal een vierkantshoeve met landbouwgrond, aan te kopen voor de gemeenschap.
Zelf woont hij er niet maar ijvert om geen eigendom te bezitten, om een plek te creëren waar iedereen welkom is en er kan wonen, samen met gelijkgestemden... Een nobele droom maar is onze maatschappij al klaar voor zo'n visie?
De hoeve stort in omdat er geen sponsors werden gevonden en mobiel wonen kan niet op landbouwgrond. Wat kunnen we hieruit leren?
Een overzicht van alle 'Samenhuizers van de maand' vind je hier.

Nominatie - Samenhuizer van de maand

De 'Samenhuizer van de maand' wordt maandelijks gekozen door anonieme nominatie van onze lezers.

Wil jij ook graag iemand nomineren voor 'Samenhuizer van de maand'? 
Vertel ons wie het is en waarom deze persoon zéker in aanmerking moet komen!